[VÍDEO] S’enlaira el tercer nanosatèl·lit català per millorar la connectivitat 5G

  • El Minairó viatjarà a bord d’un coet llançador Falcon 9, juntament amb cinquanta petits satèl·lits més

VilaWeb
Redacció
11.04.2023 - 21:40

El nanosatèl·lit Minairó es posa en òrbita avui. És el tercer nanosatèl·lit català i s’ha d’enlairar a la base espacial de Vandenberg, a Califòrnia, a bord de la missió Transporter-7 de la companyia SpaceX. El satèl·lit pretén de desplegar un “laboratori en òrbita” i servirà per a millorar la connectivitat 5G.

El llançament es farà a les 8.48, si les condicions meteorològiques i tècniques ho permeten, i es podrà seguir en directe pel canal de YouTube de Space X:

El Minairó viatjarà a bord d’un coet llançador Falcon 9, juntament amb cinquanta petits satèl·lits més. Una vegada a l’espai, orbitarà a uns cinc-cents cinquanta quilòmetres de la Terra, a una velocitat aproximada de vuit quilòmetres per hora i passarà per damunt dels Països Catalans aproximadament cada cinc dies.

Si tot va bé, el coet de transport de Space X tornarà a la Terra per fer un aterratge vertical uns set minuts i mig després del llançament. En canvi, la part superior del coet continuarà portant els satèl·lits a l’òrbita. Les càrregues útils són programades per a desplegar-se en un període de noranta minuts si fa no fa. Començaran aproximadament una hora després de l’enlairament.

Transporter-7 és la setena missió de viatge compartit per satèl·lits petits que ha llançat SpaceX. El Transporter-6 es va llançar sobre un Falcon 9 el 3 de gener i va posar en òrbita el Menut, el segon nanosatèl·lit català, que tenia l’objectiu d’observar la Terra per millorar la gestió del territori i ajudar a controlar i combatre els efectes del canvi climàtic.

Segons que va explicar la secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost i Faus, Minairó és una missió tecnològicament molt innovadora que té l’objectiu de demostrar a l’espai casos d’ús amb el protocol de connectivitat 5G NB-IoT NTN i desplegar un “laboratori en òrbita” per validar tecnologies i serveis desenvolupats a Catalunya.

Aquest laboratori, desenvolupat i gestionat per la Fundació i2CAT, servirà per a validar el concepte innovador de càrregues flexibles (flexible payload) reprogramables en vol. En aquest entorn, i2CAT treballa, per exemple, per millorar el monitoratge de cultius, la gestió de recursos hídrics, el control de transports i mercaderies o la gestió d’infrastructures remotes.

Minairó és un cubesat de sis unitats/cubs de 10 cm³, d’uns 10 quilograms de pes. És el primer nanosatèl·lit de la història que es llançarà amb l’estàndard 5G, cosa que significa un canvi de paradigma en les telecomunicacions satel·litàries. Donarà cobertura a tota la superfície terrestre i permetrà que qualsevol dispositiu de la internet de les coses es pugui connectar via satèl·lit o mòbil a qualsevol lloc i amb un cost molt baix.

De què serviran els nanosatèl·lits?

L’enlairament del nanosatèl·lit forma part de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, un pla centrat en les necessitats de l’administració pública i l’impacte en les persones i les empreses. Prioritzarà àmbits com ara el de la gestió territorial, l’agrícola i ramader, l’hidrogràfic, el cartogràfic i els serveis públics. El projecte, finançat per la Generalitat de Catalunya, preveu de disposar d’una constel·lació de més de vuit nanosatèl·lits l’any 2026.

El primer, l’Enxaneta, es va enlairar el 22 de març de 2021 al cosmòdrom de Baikonur, al Casaquistan. En aquest cas, la finalitat era de millorar la connectivitat a tot Catalunya.

La nova economia espacial representa un salt disruptiu en l’ús de l’espai gràcies al desplegament de nanosatèl·lits, més econòmics i de desenvolupament ràpid. Els nanosatèl·lits proporcionen oportunitats d’ús i explotació per a una gran varietat d’aplicacions: la investigació científica, el desenvolupament i la qualificació de la tecnologia espacial, l’observació de la Terra, la navegació i les telecomunicacions, com ara la xarxa 5G i la internet de les coses.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor