Vídeo: refugiats de la guerra civil del Sudan del Sud animen els atletes refugiats

  • Els habitants del camp de Kakuma, que acull 185.000 persones, esperen que els atletes siguin un 'model a seguir'

Redacció

15.08.2016 - 22:00
Actualització: 15.08.2016 - 22:35

El camp de refugiats de Kakuma, situat al nord de Kènia, acull prop de 185.000 persones, principalment refugiats de la guerra civil del Sudan del Sud. L’agència per als refugiats de l’ONU, Acnur, ha publicat un vídeo al seu canal de Youtube en què els habitants de Kakuma volen animar i donar força als tres sud-sudanesos que formen part de l’equip olímpic de refugiats: Yiech Pur Biel (corredor de 800 metres), James Nyang Chiengjiek (corredor de 400 metres) i Anjelina Nadai Lohalith (corredora de 1.500 metres).

Acnur és la que va animar el Comitè Olímpic Internacional a acceptar una delegació de refugiats a Rio. Algú ha considerat frívola la iniciativa, però el propòsit és reivindicar aquest col·lectiu format per milions de pantalles que moltes vegades no tenen minuts de televisió o ràdio. L’exposició mediàtica que rep l’equip de refugiats, assegura Acnur, pot ajudar a conscienciar i a millorar la vida dels qui viuen a camps.

Els habitants de Kakuma són, en general, refugiats des de fa molts anys. Malviuen entre la desesperació i la manca d’esperança. El lloc és especialment complicat per als joves, perquè no hi ha ni educació ni futur. La desnutrició i la malària són fets recurrents. Al maig, el govern kenià va anunciar que tancaria el camp per ‘raons de seguretat nacional’. De moment, però, continua operatiu i acollint gent.

Al vídeo, entre imatges de Kakuma, es veuen infants i adults que criden ‘equip dels refugiats’ i ‘tots som un’. Khan Malual, un refugiat sud-sudanès, pren la paraula i demana pau al seu país, però també per als altres països africans en crisi. Malual espera que els atletes esdevinguin un model a seguir per la resta de refugiats.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem