12.01.2023 - 21:00
|
Actualització: 12.01.2023 - 21:43
El president Carles Puigdemont ha fet un missatge institucional per a valorar la decisió del magistrat del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena de retirar les euroordres per sedició i de demanar-ne de noves per malversació i desobediència.
Clara Ponsatí: “Ara podré tornar a trepitjar tot el territori català”
Puigdemont ha dit que la decisió de Llarena demostra allò que ha denunciat durant cinc anys: “A Espanya es fa política des dels tribunals i es canvien les interlocutòries judicials a conveniència, per a aconseguir una finalitat política, que és perseguir i penalitzar el procés d’independència.”
Sobre això, ha remarcat que ara es demana la detenció per un delicte que es va desestimar fa quatre anys i mig a Alemanya: “Això demostra que no és una justícia democràtica.”
Podeu veure ací el missatge del president:
També ha dit que s’havia evidenciat que s’equivocaven els qui pensaven que els canvis legislatius eren una eina per a canviar aquesta tendència: “Avui el Suprem ha deixat clara la interpretació i com ens aplicaran la poc afortunada reforma del delicte de malversació. I no és gens positiva, com els promotors de la reforma esperaven.”
El president ha deixat clar que no pactaria res amb el govern espanyol ni cercaria solucions personals: “Es tracta de no permetre cap condemna per motius polítics […]. No crec que situacions personals solucionin el problema de fons.” Tanmateix, ha admès que això implicava assumir el risc que el resultat no fos l’esperat.
Ha insistit que lliuraria la batalla legal europea sencera, que assegura que és a la recta final, encara que personalment li pogués convenir una altra via: “No tornaré emmanillat ni rendit davant un jutge espanyol per tal que sigui indulgent; lluitaré per tornar lliure.”
La nova euroordre és pendent de dues sentències de la justícia europea. En primer lloc, Puigdemont, Ponsatí i Comín estan pendents que el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) es pronunciï sobre les irregularitats del suplicatori i la seva immunitat com a eurodiputats, que ara tenen garantida cautelarment. L’advocat Gonzalo Boye ha explicat que el veredicte podria sortir entre el febrer i el març i, si no fos favorable, encara podrien presentar un recurs al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).
L’altra causa fa referència a les qüestions pre-judicials que Llarena mateix va enviar al TJUE, quan la justícia belga li va denegar l’extradició de Puig. Sobre això, el magistrat va demanar al tribunal si els seus homòlegs belgues havien actuat correctament i si era possible de cursar una nova euroordre contra la mateixa persona. És previst que el TJUE emeti la sentència el 31 de gener.