09.03.2021 - 13:09
|
Actualització: 09.03.2021 - 16:29
“Hi ha un cas clar de persecució política”, ha declarat el president Carles Puigdemont en la compareixença que ha fet amb Clara Ponsatí i Toni Comín després d’haver-se sabut el resultat de la votació al Parlament Europeu en favor de llevar-los la immunitat. Un resultat, diu Puigdemont, que ha demostrat un suport a la seva immunitat més gran que no es pensaven, amb un 42% dels eurodiputats que han votat contra el suplicatori o s’han abstingut. Una demostració de la motivació política d’aquest procediment ha estat la reacció anunciada i immediata de la ministra d’Afers Estrangers espanyola, i l’estratègia de pressió política que els partits espanyols han dut a terme a la cambra. Per això, aquest serà un dels arguments que fonamentaran la demanda que presentaran al Tribunal de Luxemburg contra la decisió d’avui del Parlament Europeu.
Vegeu ací el vídeo íntegre de la compareixença:
“Estarem a disposició de les autoritats judicials belgues, però presentarem una demanda contra la decisió del Parlament Europeu al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que és l’únic que podrà restaurar el dany sever a la democràcia europea per haver retirat la immunitat per motius polítics a tres membres del parlament”, ha dit Puigdemont. Les irregularitats en la tramitació del suplicatori, com el trencament de la neutralitat per part del president de la Comissió d’Afers Jurídics, Adrián Vázquez (Ciutadans) i les filtracions i el trencament de la confidencialitat també seran arguments que exposaran al TJUE. Igualment, el greu error d’haver atribuït en l’informe sobre el suplicatori el delicte de malversació a Clara Ponsatí, i d’haver-se arribat a votar i a aprovar.
Ponsatí ha dit: “Vull destacar que el meu cas no va ser examinat com un cas a part, i això és un trencament del procediment que la justícia europea hauria d’examinar. JURI va incloure i va votar que jo estava acusada de malversació. I no ho estava. Si continua endavant amb això, el Parlament Europeu tindrà problemes seriosos.”
Per la seva banda, Toni Comín ha destacat la “victòria política” malgrat haver perdut la votació. “Ha estat probablement el suplicatori amb un rebuig més gran en la història de l’eurocambra”, ha dit. I s’ha fixat en el trencament de la disciplina de grup per part de molts eurodiputats per a no seguir allò que dictaminaven els partits espanyols. “Vuitanta eurodiputats han trencat la disciplina del seu grup, de PP, PS o Renovar Europa. Segurament tenim el suport majoritari entre els grups de l’esquerra europea. Per això li diria a la ministra que, avui, un 42% dels eurodiputats han dit a Espanya que no confien en la seva justícia. I això segurament no li passa a cap altre estat de la Unió.”
Després de la compareixença, els eurodiputats, conjuntament amb el conseller Lluís Puig i la delegada Meritxell Serret, han participat en una concentració a la plaça de Luxemburg, davant les institucions europees, en contra de la repressió i a favor de l’autodeterminació de Catalunya.