24.04.2023 - 21:40
|
Actualització: 25.04.2023 - 20:38
Vicenç Lozano diu que no és amant de les teories de la conspiració i que, com a periodista, necessita veure les proves que demostrin qualsevol teoria. Això ha fet en el seu darrer llibre, Vaticangate, una investigació periodística que explica amb fets i entrevistes quines són les forces internacionals que treballen en un complot contra el mandat de l’actual papa Francesc. L’argument és llaminer i s’ajustaria perfectament a un film de Paolo Sorrentino; o, si ens posem menys exquisits, a l’adaptació d’algun best-seller de Dan Brown. Sigui com sigui, Lozano ho té clar: “La realitat supera de molt la ficció.”
L’aproximació a la informació vaticana es pot fer des de diferents prismes, sigui per interès, morbositat o curiositat, però la veritat és que l’argument que presenta la investigació de Lozano genera interès, tal com es va comprovar en la presentació que va fer a l’Espai VilaWeb. El llibre s’acosta a una realitat molt complexa i llunyana, la del Vaticà, però que narrada i descrita de manera senzilla i com si es tractés d’una novel·la d’espies aconsegueix d’atrapar l’atenció del lector.
També ho fan les explicacions de Vicenç Lozano, amb aquella veu tan característica que durant més de trenta anys ha narrat la informació de la Santa Seu per a TV3. “No sóc un cremacapellans, ni un crema-sotanes; no sóc un anticlerical, en absolut. Ja hi ha molts temes d’això. La meva tesi és explicar la realitat d’una situació complexa perquè és una institució prou poderosa perquè la tinguem en compte, siguem catòlics o no. Només coneixent la realitat es pot canviar la realitat”, reflexiona a l’equador de l’acte. La tesi principal del llibre és un avís sobre el complot que hi ha en marxa per a apartar el papa Francesc i alerta que el pròxim conclave podria ser manipulat.
“El papa Francesc molesta perquè és un papa ecologista i que ataca el moll de l’os dels principals negocis dels grans financers; un papa que critica el sistema capitalista salvatge que provoca això que ell anomena ‘los descartados’, les bosses de pobresa”, diu Lozano, que assenyala la ultradreta internacional coordinada per Steve Bannon i finançada per multimilionaris nord-americans com els principals impulsors d’aquesta operació de substitució. Però no tan sols molesta la seva ideologia, sinó també pels canvis que ha emprès dins l’església, en què ha donat més presència a la dona en dicasteris importants i ha reformat la cúria perquè, per primera vegada a la història, els laics tinguin accés al govern de l’església.
La pregunta clau que es feien molts assistents era com es pot manipular un conclave, una idea llançada al vol per Lozano mateix al començament de l’acte. Si bé va deixar clar que a parer seu l’actual papa no acabarà pas renunciant, tret que la salut l’hi obligui, l’elecció del pròxim papa pot estar marcada pels “Red Hat Report”. Són uns dossiers finançats per milionaris catòlics americans que volen assegurar-se que el pròxim papa en cap de l’Església catòlica “sigui dels seus”.
També marca distàncies entre l’església espanyola i la catalana. La primera, diu, “beu de la croada de Franco”, mentre que la segona va posar grans esperances en un Concili Vaticà II que va culminar en una operació de maquillatge. Explica que el papa Francesc ha aconseguit de posar Joan Josep Omella al capdavant de la Conferència Episcopal Espanyola, però que els seus esforços han estat inútils per a dotar-la d’un canvi i, per exemple, començar una investigació modèlica en els casos d’abusos sexuals dins l’església. “Espanya és on hi ha més bisbes ultraconservadors.”
Vegeu ací l’acte complet de la presentació del llibre a l’Espai VilaWeb: