15.12.2022 - 11:29
|
Actualització: 15.12.2022 - 12:59
L’eurodiputada Clara Ponsatí ha intervingut aquest matí en un debat sobre els drets de minories ètniques, religioses, nacionals i lingüístiques. En el seu parlament, la representant de Junts ha lamentat que els eurodiputats espanyols facin lloances a la diversitat i alhora impedeixin que el català sigui llengua oficial de la UE. “Aquestes paraules meves no han estat traduïdes perquè us parlo en el meu idioma, el català, que és parlat per milions de ciutadans europeus”, ha dit Ponsatí, abans que la vice-presidenta de la cambra, Nicola Beer, l’interrompés i li reclamés que parlés en una de les llengües oficials.
“Milions de persones, fins i tot en aquest parlament, són tractats com a ciutadans de segona. I mentrestant, els eurodiputats espanyols fan servir aquest micròfon per a parlar sobre diversitat i com les llengües uneixen. No, això és cinisme i és intolerable. La veritat és que la Unió Europea apuntala la posició de les majories nacionals en cada estat i treballa en contra de les minories. Fins que no tinguem l’autodeterminació dins la UE, els nostres drets no es respectaran”, ha afegit en anglès.
Posteriorment, ha intervingut l’eurodiputada del PP Isabel Benjumea, que ha aprofitat el seu torn per menystenir les paraules de Ponsatí, a qui ha definit com una “pròfuga de la justícia espanyola”. A més, ha difamat l’escola catalana i ha afirmat que a Catalunya els únics drets que es vulneren són els de les famílies que volen escolaritzar els seus fills en espanyol. “Reben tota mena d’assetjaments i d’impediments per a garantir un dret fonamental que és educar els teus fills en la seva llengua materna. Per tant, res del que ha dit la senyora Ponsatí és cert i lamento que s’utilitzi aquest parlament per dir aquestes coses”, ha acabat dient.
Uns minuts després, Ponsatí ha demanat novament la paraula per a rebatre les acusacions de Benjumea. “S’ha referit al meu estatus polític i a la presumpta persecució en els col·legis catalans. Les dues coses són mentida. Sempre m’he defensat en els tribunals i no sóc una fugitiva. Només vaig ser part d’un govern democràtic que va organitzar un referèndum en què la gent va dipositar el seu vot en urnes. Si això és un crim, hauríem de revisar l’estatus d’Espanya com a membre de la UE”, ha declarat.
Pel que fa a les acusacions sobre les escoles, Ponsatí ha afirmat que els alumnes catalans dominen molt millor l’espanyol que no pas el català. “Si dubteu sobre el castellà a les escoles catalanes, només heu de caminar pels carrers de Barcelona i intentar trobar un nen que no parli castellà. I després, intenteu trobar un nen que parli un bon català i serà una mica més difícil”, ha afegit.