14.04.2025 - 16:13
|
Actualització: 14.04.2025 - 17:42
Sessió tensa de la comissió d’investigació de l’operació Catalunya. L’ex-ministre d’Hisenda espanyol Cristóbal Montoro s’ha indignat amb les preguntes del diputat de Junts Josep Pagès. “M’aixeco i me’n vaig. Vostè em respecta? Vostè em respecta? Però què és, això? M’ofèn”, ha dit abans de la intervenció del president de l’òrgan, Arnau Ramírez, que ha demanat calma al compareixent i fet una crida a rebaixar el to.
La primera enganxada ha tingut lloc quan Pagès li ha preguntat si mantenia l’afirmació que no s’havia destinat ni un euro públic a l’organització del referèndum de l’1-O. “Jo no sé amb quins diners es van pagar aquelles urnes dels xinesos, ni la manutenció de Puigdemont. Però sé que no és amb diners públics”, va dir quan era ministre, l’abril del 2018.
“Jo he comparegut al Suprem per parlar de la situació de control [de les finances de la Generalitat]”, ha dit Montoro, que ha estat interromput pel diputat. “S’hi van destinar diners públics o no?”, ha insistit unes quantes vegades. “La malversació va existir perquè està sentenciada”, ha respost l’ex-ministre.
Montoro ha provat d’aclarir que l’afirmació del 2018 volia dir que no s’havien fet servir diners del Fons de Liquidació Autonòmica (FLA) per muntar l’1-O. “Devien provenir d’altres fonts”, ha afegit. Pagès ha repreguntat si els controls d’Hisenda van fallar el 2017. “És clar, completament. De 34.000 milions, la malversació va ser de cinc milions”, li ha respost.
“Ho vaig intentar amb aquell control”, ha continuat, abans de ser interromput per Pagès, que li ha reclamat com es va detectar la suposada desviació. “Deixi’m acabar”, ha dit Montoro, que ha detallat que l’advocada de l’estat Carmen Tejera va ser la responsable de provar com es va cometre la malversació, tot i el control d’Hisenda.
L’interrogatori, posteriorment, ha derivat cap a la branca andorrana de l’operació Catalunya, cosa que ha fet perdre els estreps a l’ex-ministre. El diputat ha demanat per què membres del govern de Rajoy es van reunir entre 2012 i 2015 una trentena de vegades amb els seus homòlegs andorrans. “Per què aquest interès?”, ha dit.
“Per Andorra i per Espanya”, ha respost Montoro. “Li sembla poc el conveni [per evitar la doble imposició]?”, ha afegit. Pagès ha insistit unes quantes vegades i, arran de les evasives de l’ex-ministre, l’ha tallat. “Perdoni, ja m’ha respost. Una altra pregunta. Vostè és aquí perquè l’hem citat”, li ha etzibat, mentre Montoro feia escarafalls.
“Faci callar el senyor diputat”, ha dit l’ex-ministre al president de la comissió. “Si no, m’aixeco i me’n vaig. Vostè em respecta? Vostè em respecta? Però què és, això?”, ha cridat, mentre Pagès li insistia que respongués a les preguntes. “Vostè no defineix les meves respostes. Home, és que m’ofèn.”
“L’operació Catalunya va ser el rescat de Catalunya”
En la intervenció inicial, Montoro ha canviat de guió i no s’ha agafat al relat d’altres dirigents del PP, que en la comissió han dit que l’autèntica operació Catalunya va ser el “cop d’estat” de l’1-O. En aquest sentit, ha assegurat que l’operació Catalunya va ser la intervenció que va fer ell de les finances de la Generalitat. Una intervenció que va començar el 2015 —a través del FLA— i es va acabar de completar el 2017, quan el pressupost de la Generalitat va quedar “en mans del govern espanyol gairebé vuit mesos […] Cada factura passava pel filtre d’Hisenda”.