19.03.2021 - 17:00
|
Actualització: 22.03.2021 - 07:40
L’enlairament de l’Enxaneta, el primer nanosatèl·lit de la Generalitat de Catalunya, es farà dilluns a les 07:07:12 del matí, després que s’hagi ajornat un primer intent per raons tècniques relacionades amb el coet rus Soyud2. El nanosatèl·lit té la mida d’una capsa de sabates, pesa deu quilos, i s’enlairarà des del cosmòdrom de Baikonur, al Casaquistan. El nom va elegir-se en un concurs de l’Info K amb la participació de prop de 10.000 infants. Un cop en òrbita, d’ací a un mes i a uns cinc-cents quilòmetres d’altitud, permetrà de millorar la connectivitat a tot Catalunya. El govern, però, ha d’acabar de desplegar la xarxa de sensors terrestre que ha d’intercanviar informació amb l’Enxaneta.
Actualització dilluns 22 de març: L’enxaneta s’ha enlairat
Des de l’espanyolisme i alguns grups de l’oposició s’ha intentat de desacreditar aquesta iniciativa batejant-la amb el nom de “NASA catalana” i atribuint-la a un deliri del govern independentista. Tanmateix, la Generalitat sosté que és una opció per l’anomenada economia de l’espai i en destaca les oportunitats. Segons l’executiu, es generaran 1.200 nous llocs de feina d’alt valor afegit i una facturació d’uns 300 milions d’euros fins el 2025. S’enlairaran sis nanosatèl·lits fins el 2023, amb un pressupost de divuit milions.
El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha compartit algunes imatges del coet que s’enlairarà demà des de Baikonur amb l’Enxaneta a bord. El nanosatèl·lit orbitarà aproximadament a set quilòmetres per segon i trigarà uns noranta minuts a fer la volta a la Terra, tot i que sobrevolarà Catalunya dues vegades el dia.
El secretari de Polítiques Digitals @davidferrerc m'envia des de Baikonur aquestes fotos i vídeos del coet que dissabte posarà en òrbita "l'enxaneta", el 1er nanosatèl·lit de la Generalitat. Podreu seguir en directe l'efemèride a https://t.co/5p45kpFI6g 🚀 pic.twitter.com/6AND1BT44H
— Jordi Pu1gnerO (@jordiPuignero) March 17, 2021
— Jordi Pu1gnerO (@jordiPuignero) March 17, 2021
Per a què serveix aquest nanosatèl·lit?
L’Enxaneta és un cubestat de tres unitats que desplegarà serveis de connectivitat global de l’internet de les coses, permetent la comunicació i l’obtenció de dades de sensors ubicats per tot Catalunya, fins i tot en zones de difícil accés o que no tenen cobertura. Això permetrà, entre més aplicacions, monitorar el cabal de rius i reserves d’aigua, fer un seguiment de la fauna salvatge i protegir-la, rebre dades meteorològiques d’estacions en llocs remots i monitorar ramats i conreus per detectar malalties i definir estratègies més eficients.
El llançament representa el tret de sortida de les missions de l’Estratègia NewSpace, un projecte que es basa en l’ús de dispositius com l’Enxaneta, satèl·lits de petites dimensions que orbiten la Terra a baixa altura i que han de servir per a millorar els serveis de la Generalitat i de diferents sectors productius. Actualment, l’ecosistema New Space a Catalunya és format per trenta empreses emergents, algunes de les quals capdavanteres a escala mundial, tretze centres de recerca i innovació, i una incubadora de negocis de l’Agència Espacial Europea (ESA BIC Barcelona).
Aquest no és el primer nanosatèl·lit català que s’enlaira. L’any passat dos dispositius de la UPC dedicats a l’observació meteorològica van enlairar-se des de la base espacial de Kourou, a la Guaiana Francesa.
El físic i doctor en enginyeria aeroespacial Miquel Sureda ha explicat en un fil de piulets la utilitat dels nanosatèl·lits i com contribueixen a democratitzar l’accés a l’espai amb missions més àgils i econòmiques. També ha destacat que empreses, grups de recerca i empreses emergents es poden beneficiar de l’economia de l’espai i crear nous models de negoci.
Els micro-satèl·lits (entre 10 i 100 kg) i nano-satèl·lits (entre 1 i 10 kg) són petites meravelles tecnològiques, fruit de la miniaturització de l'electrònica i l'estandardització de components.
Però sobretot, són molt més barats de fabricar, llançar i operar! pic.twitter.com/sJnliZ580p
— Miquel Sureda (@Gaia_Ciencia) March 19, 2021
🔴En menys de 24h serà el llançament de "l'enxaneta", el 1er nanosatèl·lit de la Generalitat‼️
Voleu entendre què és això del "New Space", com son els CubeSats o què vol dir Soyuz 2.1A? Us ho explico👇
📷@sateliot pic.twitter.com/uZMxAepwME
— Miquel Sureda (@Gaia_Ciencia) March 19, 2021
El "New Space" es caracteritza per ser una nova manera d'accedir a l'espai. Simplificant molt, es tracta de desenvolupar satèl·lits més petits en missions més àgils i econòmiques.
Aquest canvi ha democratitzat l'espai, permetent a molts més actors posar satèl·lits en òrbita. pic.twitter.com/Tno4qv82Td
— Miquel Sureda (@Gaia_Ciencia) March 19, 2021
Els micro-satèl·lits (entre 10 i 100 kg) i nano-satèl·lits (entre 1 i 10 kg) són petites meravelles tecnològiques, fruit de la miniaturització de l'electrònica i l'estandardització de components.
Però sobretot, són molt més barats de fabricar, llançar i operar! pic.twitter.com/sJnliZ580p
— Miquel Sureda (@Gaia_Ciencia) March 19, 2021
Penseu que un satèl·lit clàssic de comunicacions o observació terrestre pot arribar a pesar tones (imatge 1), mentre que amb molts menys diners es pot posar en òrbita una constel·lació de desenes de micro o nano-satèl·lits amb molts avantatges (imatge 2). pic.twitter.com/KNADum5EGK
— Miquel Sureda (@Gaia_Ciencia) March 19, 2021
I la bona notícia és que l'estrategia NewSpace suposa una gran oportunitat per què Catalunya es converteixi en un actor important d'aquesta revolució!
Beneficis? ▶️ Indústria d'alt valor afegit, tecnologies punteres, milers de llocs de treball, inversions, talent, I+D… pic.twitter.com/me3eMitTv7
— Miquel Sureda (@Gaia_Ciencia) March 19, 2021
El nom d'enxaneta va ser triat gràcies a un corcurs organitzat pel @super3cat (#InfoK).
Nens i nenes varen proposar noms i el guanyador va sorgir de més de 10.000 vots! pic.twitter.com/L3VveW5pT7
— Miquel Sureda (@Gaia_Ciencia) March 19, 2021
Ah, i si voleu seguir el llançament en directe haureu de matinar, però us asseguro que valdrà la pena:
📅 20 març
⏰ 7:07 hores
▶️ https://t.co/snRfzmrPXMEns acompanyeu en aquesta aventura?
🚀 pic.twitter.com/XNKmW4JKMK— Miquel Sureda (@Gaia_Ciencia) March 19, 2021