L’enlairament de l’Enxaneta, el primer nanosatèl·lit de la Generalitat: per a què servirà?

  • S'enlairarà a bord del coet Soyud2 des del cosmòdrom de Baikonur, al Casaquistan · Quins usos tindrà aquest nanosatèl·lit?

VilaWeb

Redacció

19.03.2021 - 17:00
Actualització: 22.03.2021 - 07:40

L’enlairament de l’Enxaneta, el primer nanosatèl·lit de la Generalitat de Catalunya, es farà dilluns a les 07:07:12 del matí, després que s’hagi ajornat un primer intent per raons tècniques relacionades amb el coet rus Soyud2. El nanosatèl·lit té la mida d’una capsa de sabates, pesa deu quilos, i s’enlairarà des del cosmòdrom de Baikonur, al Casaquistan. El nom va elegir-se en un concurs de l’Info K amb la participació de prop de 10.000 infants. Un cop en òrbita, d’ací a un mes i a uns cinc-cents quilòmetres d’altitud, permetrà de millorar la connectivitat a tot Catalunya. El govern, però, ha d’acabar de desplegar la xarxa de sensors terrestre que ha d’intercanviar informació amb l’Enxaneta.

Des de l’espanyolisme i alguns grups de l’oposició s’ha intentat de desacreditar aquesta iniciativa batejant-la amb el nom de “NASA catalana” i atribuint-la a un deliri del govern independentista. Tanmateix, la Generalitat sosté que és una opció per l’anomenada economia de l’espai i en destaca les oportunitats. Segons l’executiu, es generaran 1.200 nous llocs de feina d’alt valor afegit i una facturació d’uns 300 milions d’euros fins el 2025. S’enlairaran sis nanosatèl·lits fins el 2023, amb un pressupost de divuit milions.

El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha compartit algunes imatges del coet que s’enlairarà demà des de Baikonur amb l’Enxaneta a bord. El nanosatèl·lit orbitarà aproximadament a set quilòmetres per segon i trigarà uns noranta minuts a fer la volta a la Terra, tot i que sobrevolarà Catalunya dues vegades el dia.

Per a què serveix aquest nanosatèl·lit?

L’Enxaneta és un cubestat de tres unitats que desplegarà serveis de connectivitat global de l’internet de les coses, permetent la comunicació i l’obtenció de dades de sensors ubicats per tot Catalunya, fins i tot en zones de difícil accés o que no tenen cobertura. Això permetrà, entre més aplicacions, monitorar el cabal de rius i reserves d’aigua, fer un seguiment de la fauna salvatge i protegir-la, rebre dades meteorològiques d’estacions en llocs remots i monitorar ramats i conreus per detectar malalties i definir estratègies més eficients.

El llançament representa el tret de sortida de les missions de l’Estratègia NewSpace, un projecte que es basa en l’ús de dispositius com l’Enxaneta, satèl·lits de petites dimensions que orbiten la Terra a baixa altura i que han de servir per a millorar els serveis de la Generalitat i de diferents sectors productius. Actualment, l’ecosistema New Space a Catalunya és format per trenta empreses emergents, algunes de les quals capdavanteres a escala mundial, tretze centres de recerca i innovació, i una incubadora de negocis de l’Agència Espacial Europea (ESA BIC Barcelona).

Aquest no és el primer nanosatèl·lit català que s’enlaira. L’any passat dos dispositius de la UPC dedicats a l’observació meteorològica van enlairar-se des de la base espacial de Kourou, a la Guaiana Francesa.

El físic i doctor en enginyeria aeroespacial Miquel Sureda ha explicat en un fil de piulets la utilitat dels nanosatèl·lits i com contribueixen a democratitzar l’accés a l’espai amb missions més àgils i econòmiques. També ha destacat que empreses, grups de recerca i empreses emergents es poden beneficiar de l’economia de l’espai i crear nous models de negoci.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor