[VÍDEO] L’explicació clara i aplaudida de Merkel sobre la fragilitat del sistema en la lluita contra el coronavirus

  • Aquesta explicació tan poc freqüent per part dels dirigents polítics que encapçalen la gestió de la crisi de la Covid-19 ha generat molts elogis

VilaWeb

Redacció

17.04.2020 - 10:55
Actualització: 17.04.2020 - 17:15

La cap del govern alemany, Angela Merkel –doctorada en química quàntica–, va explicar ahir d’una manera clara i entenedora i alhora rigorosa quina era la dimensió de l’envit de la pandèmia de la Covid-19 per al seu país, i per extensió per a la resta de països afectats. Va explicar el gran impacte que pot tenir sobre el sistema de salut, i la traducció que pot tenir això en malalts i en morts, si hi ha una mínima variació de l’índex de reproducció del virus, que ara per ara voreja l’1.

Ho va explicar així: ‘La corba ha de ser plana, ho ha de ser, perquè no se saturi el nostre sistema de salut. Hem fet observacions de models, i ara som, aproximadament, al factor 1 de la taxa de reproducció [del virus], de manera que una persona contagiada n’infecta una altra. Si arribem al punt que cadascú infecta 1,1 persones de mitjana, aleshores a l’octubre haurem arribat al màxim de capacitat del nostre sistema de salut, amb el nombre que tenim assumit de llits de cures intensives. Si arribéssim a l’1,2, és a dir, que cadascú infectés un 20% més, o sigui que de cada cinc persones una n’infectés dues i la resta, una, aleshores arribaríem al límit del sistema al juliol. I si augmentés a 1,3, aleshores al juny s’arribaria al màxim de capacitat. És aquí on podem veure com n’és, de petit, el marge que tenim. I l’evolució total es basa en el fet que tenim una infecció de la qual podem fer un seguiment, i que tenim més conceptes sobre protecció i que gràcies a això podem alleugerir les restriccions. Però això és una fina capa de gel, com deia el batlle d’Hamburg, una situació fràgil, una situació en què la precaució és a l’ordre del dia, i no ens podem confiar.’

Aquesta explicació tan clara, i tan poc freqüent per part dels dirigents polítics que encapçalen la gestió de la crisi de la Covid-19, ha generat molts elogis, entre els quals el del director general de l’Organització Mundial de la Salut, Tedros Adhanom:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor