[VÍDEO] Maria Nicolau reivindica l’escudella i ens n’explica tots els secrets: “Que no ens faci por”

VilaWeb

Redacció

05.12.2024 - 19:15
Actualització: 05.12.2024 - 20:02

L’escudella és un dels plats estrella de Nadal. És una recepta que s’ha transmès de generació en generació i que encara es manté malgrat la influència de la gastronomia d’uns altres països. De fet, és una de les receptes més antigues documentades, però, més enllà dels receptaris, el seu origen remot és desconegut. La popular xef Maria Nicolau l’ha reivindicat en la seva aparició al programa Tot es mou de TV3.

En un context en què a la gent jove com més va més li costa cuinar i en què més famílies opten per comprar menjar preparat, la cuinera ha defensat que era un plat molt fàcil de fer. “Que no ens faci por l’escudella, no hi ha manera que no surti bé”, ha dit.

A més, ha explicat alguns secrets perquè fins i tot els més inexperts puguin reeixir amb la seva escudella aquest Nadal. En aquest sentit, ha explicat que una de les claus era la proporció entre ingredients i aigua. “La clau perquè una escudella sigui gustosa no és tant els elements que hi posem com que n’hi hagi en proporció a l’aigua”, ha assegurat.

Quant a la recepta, ha recomanat d’incloure-hi talls de carn de pollastre, vedella, porc i xai. De fet, ha anomenat aquest quartet com els “quatre evangelistes o els quatre genets de l’apocalipsi” de l’escudella. Sobre això, ha insistit en la necessitat de posar-hi talls carnosos, més gustosos i cars, i no pas només ossos, com es faria en un brou habitual.

També ha parlat de l’ordre amb què s’han d’introduir els ingredients a l’olla. Nicolau recomana de començar amb la carn, després afegir-hi les verdures aromàtiques –primer, les que no ens menjarem i, després, les que quedaran al plat– i, finalment, les “llaminadures”, és a dir, les pilotes, la botifarra negra, els cigrons i la patata.

Sobre el punt de sal, que és una altra de les grans preocupacions en aquests casos, recomana de posar-ne menys de l’habitual, perquè el brou absorbirà molt de sabor, i hi ha el perill de posar-ne de més. I si en posem poca i queda insípid, sempre hi ha l’opció de corregir-ho al final afegint-n’hi més.

Finalment, per evitar que els galets absorbeixin massa brou, ha proposat de bullir-los amb aigua a part durant deu minuts i afegir-los després a l’olla de l’escudella perquè acabin de coure’s, agafin sabor i que s’integrin amb la resta d’ingredients.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor