14.11.2024 - 18:26
|
Actualització: 14.11.2024 - 20:24
Uns quants diputats maoris s’han manifestat al parlament de Nova Zelanda contra el projecte de llei impulsat pel govern que pretén de limitar la interpretació judicial dels drets indígenes establerts al Tractat de Waitangi, un document històric fonamental en les relacions entre el govern i les comunitats maoris.
En un moment del debat, com a mostra de protesta, els diputats s’han alçat dels escons i han escenificat una haka, un ball tradicional de grup d’origen maori.
Today in Aotearoa/New Zealand – Toitū Te Tiriti! First reading vote of the Treaty Principles Bill didn’t go through because Te Pāti Māori MP Hana-Rawhiti Maipa-Clarke started a haka in the house‼️✊🏽 pic.twitter.com/vUvPpQT4TM
— Ben Pennings (@BenPennings) November 14, 2024
El projecte de llei no només ha dividit l’opinió pública, sinó que també ha generat importants protestes. Milers de manifestants, tant maoris com altres ciutadans solidaris, han sortit al carrer per expressar el desacord amb la iniciativa legislativa. Aquestes protestes van començar a gran escala a unes quantes ciutats, amb marxes i aplaudiments als qui s’oposen a la llei, molts dels quals qüestionen el respecte pels drets històrics de la comunitat maori.
Què és el Tractat de Waitangi?
El Tractat de Waitangi és un document històric signat el 6 de febrer de 1840 entre el Crown britànic i més de 500 caps maoris a Nova Zelanda. Aquest tractat va ser una resposta a la creixent presència de colons britànics a Nova Zelanda i va intentar establir una base legal per als drets dels maoris, així com per al govern britànic a la regió.
Tot i que el fou signat fa més de 180 anys, el dia d’avui encara és un tema clau en la política, la cultura i el sistema legal de Nova Zelanda. Molts maoris consideren que el Tractat no ha estat respectat de manera justa pel govern, especialment pel que fa a la protecció de les terres i la cultura maori. Com a resultat, ha estat la base de nombrosos processos legals i compensacions a través de la Waitangi Tribunal establert el 1975 per resoldre les queixes relatives a possibles violacions del Tractat.
El projecte de llei del govern de Nova Zelanda, conegut com a “Projecte de llei de principis del tractat”, ha generat una gran controvèrsia, especialment entre les comunitats maoris. Aquesta proposta, impulsada pel ministre de Justícia David Seymour, del partit ACT, cerca reinterpretar els principis del Tractat de Waitangi. L’objectiu declarat del projecte és establir claredat legislativa sobre com s’han d’entendre aquests principis, que actualment guien moltes lleis i polítiques a Nova Zelanda.
Els defensors del projecte de llei argumenten que és necessari per evitar que siguin els tribunals qui determinin la interpretació del Tractat, i que aquest procés aportarà més certesa en qüestions constitucionals importants. Per altra banda, les comunitats maoris consideren que aquesta iniciativa posa en perill els seus drets i minva els compromisos històrics establerts pel Tractat.