11.06.2023 - 13:35
|
Actualització: 11.06.2023 - 16:26
L’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH) denuncia una nova agressió LGBT-fòbica al metro de Barcelona. Va passar ahir cap a les 21.00 a la línia 1, quan el comboi passava per l’estació de la plaça de Catalunya. En un vídeo que s’ha difós a les xarxes es veu com un home puja al metro i comença a cridar i agredir una de les passatgeres. L’home va interpel·lar directament la víctima, una dona trans, dient-li que es tragués la perruca i que es comportés. Això, mentre li pegava cops de puny i l’empentava. Hi ha uns quants passatgers del vagó que ho veuen, però en general es queden de braços plegats. El president de l’OCH, Eugeni Rodríguez, ha condemnat l’agressió i ha comunicat els fets als Mossos d’Esquadra, que ja investiguen el cas. L’ajuntament també ha activat el protocol per aquest episodi de violència LGBT-fòbica.
Condemna absoluta davant l' episodi de violència extrema i transfòbica al metro de Barcelona.
Ens posem a disposició de la víctima. Registrem incidència i activem protocols @TMB_Barcelona @laiabonetrull @MarcSerraSole @mossos . Cal combatre l'LGTBI-fòbia. https://t.co/GXC4mWEGcK— Observatori Contra l'Homofòbia (@OCL_H) June 10, 2023
Segons la policia, no hi ha encara cap denúncia concreta, però l’Àrea de Seguretat del Transport Metropolità (ASTM) ha obert una investigació per l’agressió. “Si es pot parlar amb la víctima o amb diversos testimonis llavors es podrà tipificar com una agressió homòfoba o transfòbica”, han explicat fonts policials. En arribar a l’estació, la víctima acaba sortint corrents del vagó i se’n va a la sortida que troba més a prop. Al cap d’uns minuts es reprèn el servei del metro amb normalitat. “Volem expressar la nostra màxima i absoluta condemna davant la violència extrema contra una persona trans al metro”, ha assenyalat el president de l’OCH, Eugeni Rodríguez.
“Hem registrat la incidència i l’hem validat, hem parlat amb testimonis i hem traslladat aquesta agressió a TMB i Mossos. I ara estem treballant per donar tot el suport necessari a la víctima”, ha continuat Rodríguez. “En les hores vinents esperem que s’activin tots els protocols, es detingui l’agressor i es doni suport a la persona agredida”, ha reblat el president de l’OCH, que es posa a disposició de la persona afectada en els serveis d’acompanyament psicosocial i assessorament jurídic. En paral·lel, l’Ajuntament de Barcelona també ha afirmat que investiga el cas. “Un episodi de violència LGBT-fòbica que rebutgem i que cal investigar a fons. Activem el protocol amb l’OCH i posem l’Oficina No Discriminació a disposició”, ha explicat el regidor de Drets de Ciutadania i Participació en funcions, Marc Serra.
Un 15,8% més d’agressions LGTBI-fòbiques enguany
De fet, fa menys d’un mes, l’Observatori contra l’Homofòbia va alertar que han pujat un 15,8% les incidències per LGTI-fòbia a Catalunya durant els primers cinc mesos de l’any (110 davant les 95 del 2022). El col·lectiu més afectat ha estat el d’homes homosexuals, amb 65 incidències (el 56% del total), seguit del de les persones transsexuals, amb 28 (24,1%), de les incidències de tipus generalista, amb 14 (12%) -les dirigides al col·lectiu LGTBI en general i no a persones físiques concretes- i del col·lectiu de dones homosexuals, amb 8 (6,9%). També s’ha registrat 1 incidència que ha afectat 1 persona bisexual.