[VÍDEO] La nau Orion entra a l’òrbita de la lluna

  • La nau Orion es mantindrà en aquesta òrbita durant una setmana, aproximadament, per provar diferents sistemes d'aterratge

VilaWeb
Redacció
21.11.2022 - 16:38
Actualització: 21.11.2022 - 17:19

La nau Orion, de la missió Artemis 1, la primera d’un seguit de missions espacials per a fer tornar els humans a la Lluna i establir-hi una base permanent, s’ha acostat avui a tan sols 145 km de la superfície lunar.

Tot aprofitant aquesta força gravitacional, l’Orion s’ha dirigit cap a una òrbita retrògrada llunyana, una òrbita molt estable a milers de quilòmetres més enllà del satèl·lit natural del nostre planeta. Tal com era previst, durant el temps que ha durat aquesta trajectòria, la NASA ha perdut la comunicació amb la nau perquè en aquell moment se situava per darrere la Lluna, que interferia en l’enviament del senyal. Mitja hora després, ha recuperat el contacte amb la nau.

La nau Orion es mantindrà en aquesta òrbita durant una setmana, aproximadament, per provar diferents sistemes d’aterratge, el qual no es farà amb tripulants fins el 2025. Tot i que avui es trobava a 370.000 quilòmetres de la Terra, la nau espacial ha pogut fer aquesta fotografia del nostre planeta.

 

L’11 de desembre és previst que la nau Orion torni a la Terra. El coet SLS es va enlairar el passat dia 16 a la 1.47 de la matinada des de la plataforma de llançament 39B al Centre Espacial Kennedy de la NASA a Florida, gràcies a dos propulsors que van fer servir 2,76 milions de litres d’hidrogen líquid sobrerefrigerat i oxigen líquid per a alimentar els motors i deixaren una gran estela rere el coet. Posteriorment, es va desenganxar la nau especial Orion, que és la que farà tot el recorregut. L’objectiu més crític de la NASA és provar l’escut tèrmic de la nau, el més gran d’aquesta mena, amb cinc metres d’ample, per veure si pot suportar les temperatures del xoc contra l’atmosfera terrestre, quan superi els 2.800 graus quan torni de la Lluna.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor