[VÍDEO] “L’amor és Déu en barca”: Mireia Vives i Borja Penalba interpreten un tema de ‘Pell’, un dels discs del ‘Mural Sonor’

  • Mireia Vives canta per a VilaWeb el tema que interpretarà en el disc col·lectiu d'homenatge a la cançó

VilaWeb
Mireia Vives i Borja Penalba en un moment de l'enregistrament per a VilaWeb (Imatges: Prats i Camps)
Esperança Camps Barber
27.05.2021 - 21:50
Actualització: 28.05.2021 - 09:56

La Pell del Mural Sonor del País Valencià ja té cara i veus. Borja Penalba i Mireia Vives han desvelat a VilaWeb com serà el disc que preparen i coordinen. Quines cançons hi haurà, de quins autors, i quins seran els intèrprets que els donaran una segona vida i les duran al segle XXI. 

“La pell són totes les pells, la pell del País Valencià, assaonada i dura però tendra alhora”, explica Penalba al terrat de l’Octubre CCC de València. Fa uns instants, ha acompanyat a la guitarra Mireia Vives. Al saló d’actes han fet una versió per a VilaWeb de “L’amor és Déu en barca”, que és la cançó de Miquel Gil que Vives farà en el disc. Aquest és un regal per als lectors del diari i vol ser, també, una lletra de convit a un univers fet de combinacions sorprenents.

 

A Pell hi ha versions de les cançons “He mirat aquesta terra”, de Raimon, “Sóc algú”, de Clara Andrés, “Cançons d’amor i noces”, de Carles Barranco, L’arbre sec”, de Maria del Carme Girau, “La mort de l’emigrant”, de Fèlix Estop, “Inventari”, de Pau Alabajos, “Classe mitja”, de Marià Albero, “Homenatge anònim XV”, de Tomàs de los Santos, “Cançó de pluja”, de Lluís el Sifoner, “Història d’un sofà”, de Feliu Ventura, “Despertar”, de Josep Lluís Valldecabres, “Perquè sóc poble”, de Joan Amèric, “Terra”, d’Òscar Briz, “Cançó de bressol”, d’Araceli Banyuls, “L’arbre”, de Lluís Miquel, “L’amor és Déu en barca”, de Miquel Gil, i “Història d’A”, d’Ovidi Montllor.

El criteri, explica Penalba, és que hi haja tants noms de la cançó valenciana com siga possible. I també com més dones, millor. “Per part dels homenatjats, quasi no n’hi ha, de dones. Clara Andrés marca un punt d’inflexió i des de llavors n’han aparegudes prou, però són les que al disc fan d’intèrpret.”

Per aconseguir que al disc hi haja tanta representació com siga possible del món de la cançó, s’ha decidit que, si s’interpreta l’obra d’un autor, aquest autor no hi participe com a intèrpret. És el mateix criteri que s’ha seguit en els quatre treballs del Mural Sonor.  

D’aquesta manera, a Pell hi ha trenta-quatre noms. Perquè els temes triats els interpreten –i no és per aquest ordre, perquè qui canta què encara és un secret de sumari– Borja Penalba,  Mireia Vives, Hugo Mas, Alba Terol, Laura Rambla, Ana Zomeño, Alfons Om, Néstor Mont, Andreu Valor, Eva Gómez, Laura Esparza, Maria Faubel, Carles Pastor, Ona Nua, J. Ll. Notari, i Xiomara Abello. Ací sí que s’ha aconseguit la paritat. 

Un procés de descoberta

Alguns dels artistes més joves coneixien l’obra dels més grans, però altres, la majoria, no. “Els ha agradat molt el repte, i sobretot fer aquesta descoberta. Ens han agraït poder descobrir noms de cantants que ni tan sols sabien que existien, i això és molt bonic”, diu Borja Penalba, que recorda que després de Raimon i d’Ovidi Montllor, amb l’excepció de Joan Amèric als anys vuitanta i començament dels noranta, hi ha una mena de desert que no s’acaba fins a l’aparició de Feliu Ventura. “Gent com Fèlix Estop o Josep Lluís Valldecabres van passar molt desapercebuts, són noms que molt poca gent ha escoltat”, diu Borja. Mireia Vives ho ratifica. A casa seua s’escoltava música, diu, però no els cantautors que ara formen part d’aquest Mural. “És interessant saber d’on venim. El repte, el disc, que eixes disset inspiracions es convertisquen en disset interpretacions més, és molt bonic”, diu.

Quant a la manera de treballar, la primera proposta de versió de cada tema la fa Penalba, i amb la connivència de cada intèrpret la treballen a distància. La primera cosa que els ha proposat és que enregistren un vídeo amb la primera aproximació al tema. “El que m’ha arribat és molt bonic, veure com fan seu un tema. I això es nota, sobretot, amb les cançons més antigues, que tenien uns arranjaments que ara ens poden semblar una mica desfasats o que sonen estranys. És bonic sentir-los ara més actualitzats.”

El disc s’enregistrarà aquest estiu a València, amb Jorge Pérez com a tècnic de so i una banda base formada per Edu Olmedo a la bateria, Lucia Zambudio a les guitarres elèctriques, les clàssiques i les acústiques, Borja Penalba al baix i Vicent Colonques al teclat. 

El ‘Mural Sonor’, més de cinquanta cançons

Pell forma part del projecte Mural Sonor, l’antologia musical que Acció Cultural del País Valencià vol aixecar per a celebrar el seu cinquantè aniversari. Vol ser un homenatge a la cultura i un suport explícit al món de la música, que ha viscut tradicionalment moments complicats, i que ara, amb la pandèmia, s’han agreujat. 

Els altres tres discs són dedicats a la música d’arrel tradicional, a la música festiva i de carrer i al pop-rock. Per fer possible el projecte, l’entitat ha activat una campanya de micromecenatge a Verkami.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor