03.08.2016 - 22:00
Les escultures franquistes ‘Victòria’, de Frederic Marés i el Franco eqüestre de Josep Viladomat s’exposaran a l’octubre davant del Born Centre de Cultura i Memòria (CCM) amb motiu de l’exposició temporal ‘Franco Victòria República, impunitat i espai urbà’. La decisió de tornar aquestes estàtues a la via pública ha causat polèmica quan fa més de cinc anys l’estàtua de la ‘Victòria’ va ser retirada de la cruïlla entre el Passeig de Gràcia i l’avinguda Diagonal.
El 30 de gener del 2011 l’Ajuntament de Barcelona va retirar aquesta estàtua per complir la llei de memòria històrica, que exigeix la retirada dels símbols franquistes, i després d’anys de protestes veïnals. En el moment de la retirada hi van assistir dues-centes persones que van aplaudir-ho entre consignes republicanes. Al lloc es va deixar l’obelisc, però es va retirar la figura femenina vestida amb túnica que enarborava a la mà dreta, aixecada, una branca de llorer i sostenia amb l’esquerra una petita victòria alada.
Ací podeu escoltar les declaracions del batlle de Barcelona en el moment de la retirada, Jordi Hereu, i alguns assistents a l’acte:
En aquest mateix lloc, l’abril del 1936, el govern municipal va col·locar a la part alta de l’obelisc una figura que representava la República i a la base, un medalló en honor al president de la I República, Francesc Pi i Margall. D’ençà del 1939 l’estàtua franquista era allà.
L’estàtua Franco eqüestre de Josep Viladomat, del Castell de Montjuïc
L’altra de les estàtues que s’exposaran, contraposades entre si, al Born CCM és el Franco eqüestre que es trobava al Castell de Montjuïc. L’estàtua va rebre uns quants atacs: la van esquitxar amb pintura rosa, li van tallar el cap… El 1986 es va retirar al Museu Militar de Montjuïc i el 2001 es va retirar a un espai no visible dins el Museu Militar. D’ençà del 2008, i d’acord amb la llei de memòria històrica, l’estàtua va ser confinada en un magatzem.