[VÍDEO] La història de l’escocès empresonat per les protestes per Hasél: “Vaig fer un vídeo i un agent em va placar”

  • William Aitken va passar més d'un mes empresonat a Brians I fins que l'Audiència en va decretar la llibertat provisional

VilaWeb

Redacció

02.04.2021 - 16:35
Actualització: 02.04.2021 - 16:37

William Aitken, el jove escocès detingut durant les protestes per Pablo Hasél que va passar més d’un mes en presó preventiva, ha explicat la seva experiència en una xerrada telemàtica amb les sectorials d’Anglaterra i Escòcia de l’Assemblea Nacional Catalana i Greg Russell, periodista del diari escocès The National. Aitken explica que el vespre que el van detenir havia estat patinant amb amics pel centre de Barcelona i es va veure atrapat enmig de la manifestació. “Tan sols vaig fer un vídeo breu per Instagram d’un foc i quan vaig haver guardat el telèfon vaig ser placat per agents de paisà dels Mossos i em van dir que m’havien estat seguint, que havia estat a un munt de llocs de la zona –força impossible haver estat a tots aquells llocs alhora– i em van detenir i portar a la comissaria”, explica. Aitken diu que no s’imaginava que l’empresonarien, sinó que podria sortir de la comissaria l’endemà, però que per la magnitud de les manifestacions els van acabar enviant a la presó. Podeu veure aquí la conversa amb William Aitken:

El jove explica que el van enviar al mòdul més tranquil de la presó de Can Brians, on va coincidir amb en Carles, el veí de Sants també empresonat per les protestes. A diferència d’ell, remarca, en Carles va poder sortir de presó només dos dies després gràcies a un recurs presentat pel seu advocat. Això va fer que Aitken demanés el mateix advocat que ell –David Aranda, d’Alerta Solidària–, però a diferència del Carles ell va haver de ser 36 dies a la presó abans que el jutge en decretés la llibertat sota fiança.

A la presó, explica que va mirar de mantenir el cap ocupat estudiant castellà, llegint i practicant esport: “Em vaig esforçar al màxim per estar content i relaxat. En David em deia ‘un dia més, és un dia menys’, sabia que n’acabaria sortint així que m’esforçava al màxim per passar-m’ho bé i aprendre.”

Inicialment el jutge el va mantenir a la presó amb l’excusa del Brexit, ja que deia que si marxava al Regne Unit seria molt difícil fer-lo tornar perquè Espanya encara no ha tancat un acord d’extradició amb el Regne Unit. Amb tot, l’Audiència de Barcelona va acceptar un recurs de la defensa i va canviar la presó sense fiança per mesures cautelars com compareixences cada quinze dies, la retirada del passaport i la prohibició de sortir de l’estat fins que no hi hagi un pronunciament ferm.

El tribunal, contra el criteri de la fiscalia, diu que no hi ha risc de fuga, perquè té suficient arrelament a Barcelona, on viu des de fa quatre anys, i resideix en un habitatge amb la seva xicota de nacionalitat espanyola. A més, treballa en la mateixa empresa des de fa quatre anys.

Aitken està investigat per atemptat a l’autoritat, danys i desordres públics per suposadament haver mogut contenidors al carrer i llençar una pedra contra una furgoneta dels antiavalots dels Mossos d’Esquadra, a més de suposadament trencar aparadors amb el seu monopatí.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor