23.09.2020 - 14:02
|
Actualització: 23.09.2020 - 22:43
Així parlava el president espanyol, Pedro Sánchez, fa tot just un any: ‘El senyor Torra ho té molt fàcil: si no vol que es relacioni l’independentisme amb cap tipus d’acció violenta, el que ha de fer és precisament denunciar, criticar i condemnar qualsevol ús potencial de la violència per part de qualsevol grup vinculat amb l’independentisme.’ Es referia als nou detinguts per la Guàrdia Civil espanyola el 23 de setembre de l’any proppassat, sota acusacions de pertànyer a una suposada banda armada independentista que volia actuar quan se sabés la sentència.
Un fort desplegament mediàtic i policial va sacsejar el país a mig matí: portes esbortzades, els matinals de les grans televisions espanyoles centrades en la qüestió. Però l’Operació Judes també va tenir el seu braç polític. Aleshores, els socialistes espanyols governaven en solitari, i la majoria de cares visibles del partit i de l’executiu van llençar-se a felicitar la tasca de la policia, a demanar que l’independentisme es desmarqués dels encausats, a subratllar que l’existència d’una facció terrorista era possible, i a recordar que s’havien trobat materials per a fabricar explosius.
El cas dels CDR van provocar declaracions com totes aquestes.
Les detencions de nazis no mereix ni un minut.
Això també és complicitat amb el feixisme. pic.twitter.com/JW1XQf44jq— Albano-Dante Fachín (@AlbanoDante76) September 23, 2020
El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i la de Justícia, Dolores Delgado, van fer declaracions en aquest sentit. Marlaska deia en una entrevista a Onda Cero que ‘no podem obviar que s’han confiscat precursors, substàncies susceptibles per a l’elaboració d’artefactes explosius’. Delgado també parlava de possible material explosiu i assumia que fins i tot ‘es podrien haver realitzat, segons que es deriva de les publicacions que s’estan fent, alguna prova sobre aquests artefactes i substàncies explosives’. Més tard, s’ha conegut que ni els especialistes TEDAX ni els gossos especialitzats no van trobar explosius en els escorcolls, tal com constava al sumari.
D’altres membres del govern reforçaven la tesi que la justícia i la policia espanyoles havien actuat tal com convenia, segons els procediments. ‘Hi ha hagut una operació dirigida per un jutjat, tal com ha de ser, per a evitar que s’hagués pogut cometre cap atemptat de cap naturalesa’, deia el ministre José Luis Ábalos. ‘Allò important és l’actuació policial en aquest sentit, de càcter preventiu.’ La vice-presidenta Carmen Calvo deia que el seu era ‘un govern respectuós, primer de tot, del bon treball que fa la Guàrdia Civil’
Les cares més visibles del PSC també van subscriure la versió oficial. La presidenta del congrés espanyol, Meritxell Batet assumia que s’havien ‘produït unes detencions amb unes acusacions gravíssimes’. I si bé, reconeixia, ‘és veritat que són sota secret de sumari, és veritat que no tenim tota la informació, i és veritat que els empara la presumpció d’innocència’, però, en tot cas, també ‘empara la presumpció del bon fer dels cossos i forces de seguretat de l’estat’.
El cap dels socialistes catalans, Miquel Iceta, parlava de l’independentisme com un moviment pacífic, però, deia, que un moviment sigui pacífic ‘no vol dir que no hi hagi gent que no pugui en un moment determinat practicar la violència’. El diputat José Zaragoza es declarava preocupat pel que considerava ‘una dinàmica errònia’: si bé ‘en el moviment indepenendentista, la majoria de la gent és pacífica’, ‘allò que haurien de fer és desmarcar-se d’una manera molt clara d’aquest petit grup’. El llavors secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, admetia que és possible que ‘en moments de frustració, això porti alguns col·lectius a radicalitzar-se’, però ‘voldríem que no fos així’.