[VÍDEO] Joan Francesc Mira rep el premi Trajectòria en un acte des de la distància

  • L'autor de "Purgatori" ha mostrat la seva satisfacció per una iniciativa com la Setmana del Llibre en Català

VilaWeb

Redacció

14.09.2022 - 21:18
Actualització: 14.09.2022 - 23:26

L’escriptor, traductor, antropòleg i memorialista Joan Francesc Mira ha rebut avui en la distància, per raons personals i de salut, el premi Trajectòria que l’associació Editors.cat lliura d’ençà del 1997 durant la Setmana del Llibre en Català.

L’autor de “Purgatori”, ha mostrat la seva satisfacció per una iniciativa com la Setmana del Llibre en Català perquè, ha dit, “esteu fent una gran cosa, molt i molt important”. El jurat del premi va acordar de lliurar-li el premi, que enguany inclou una aquarel·la de Perico Pastor que li faran arribar a Castelló, per “la seva obra literària, extensa i de qualitat, així com pel seu vessant periodístic”, i també per “la influència en altres autors, sobretot, en generacions més joves”.

En l’escenari principal de la Setmana, en el Moll de la Fusta, durant l’acte també hi ha hagut música de Bach, un dels seus compositors preferits, així com un recital d’alguns fragments dels seus textos a càrrec de l’actriu Mercè Pons. Presentat per la periodista Marta Vives, s’ha projectat també un vídeo amb algunes entrevistes a l’intel·lectual, amb frases contundents seves com quan una vegada va qualificar “d’animalada” quan el van definir com un savi.

En tot cas, quan arribi davant “la porta del paradís” i Sant Pere li pregunti què ha fet en la vida dirà: “He posat a la disposició dels meus contemporanis els tres pilars sobre els quals s’aguanta la cultura europea”, en referència a les seves traduccions dels grans clàssics, des de l’Odissea d’Homer als Evangelis o la Divina Comèdia de Dante. En la seva al·locució, el president de la Setmana, el també valencià Joan Carles Girbés, ha reconegut que li era “molt difícil encertar amb una descripció justa sobre el que significa Joan Francesc Mira per a la nostra cultura”. Al parer seu, es tracta de l’intel·lectual valencià més destacat dels nostres dies i una figura imprescindible de les lletres catalanes.

Posteriorment, després d’un record per la recent mort de Vicenç Pagès Jordà, tres “admiradors, amics i deixebles” de Mira, els escriptors Núria Cadenes i Adrià Pujol Cruells, així com l’editor i poeta Jordi Cornudella, han parlat de diferents facetes del mestre. Abans de lliurar el premi Trajectòria a Joan Francesc Mira, l’escriptora i professora Clara Queraltó ha llegit el manifest d’enguany de la Setmana, centrat en la defensa de la llengua catalana, en el qual els organitzadors advoquen per abandonar la passivitat i la indiferència i perquè es recuperi el consens polític i social entorn de la llengua.

Els editors catalans indiquen en el manifest que: “exigim que es deixi d’utilitzar la llengua com a arma política” i que “cal combatre també les regulacions i les ingerències juridicolingüístiques involucionistes o les noves lleis estatals que condemnen la presència de la llengua catalana a l’ostracisme”.

A l’acte han assistit, entre altres, la directora de la Institució de les Lletres Catalans, Izaskun Arretxe, el president d’Editors.cat, Joan Abellà, o el pintor Perico Pastor.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem