21.09.2023 - 08:56
|
Actualització: 21.09.2023 - 23:04
La vella guàrdia del PSOE va endurir ahir encara més el to contra la llei d’amnistia per als represaliats del procés independentistes. “No podem deixar-nos fer xantatge per ningú, i encara menys per minories en vies d’extinció”, va dir l’ex-president espanyol Felipe González, que va aprofitar la presentació del nou llibre de la seva antiga mà dreta, Alfonso Guerra, per fer un míting contra el govern de Pedro Sánchez.
“Com més perden, més xantatge fan”, va insistir González, que considera que l’amnistia acosta l’autodestrucció de l’estat amb un referèndum d’independència a Catalunya. Així mateix, l’ex-president va mostrar la seva preocupació perquè l’amnistia, que considera anticonstitucional, “fa desaparèixer el delicte, esborra el delicte, no és que perdoni el delinqüent”.
Felipe González planta cara al independentismo: «No podemos dejarnos chantajear por nadie, y mucho menos por minorías en extinción».
«No es digno trasladarse a Waterloo, y quien lo hace no puede seguir en el cargo».
Sigue aquí el acto👉https://t.co/8F4sHJVq1V pic.twitter.com/Efyoy6bzwh
— THE OBJECTIVE (@TheObjective_es) September 20, 2023
“Saben de cap país democràtic que voluntàriament hagi decidit d’introduir un element d’autodestrucció, disgregador de la integritat territorial? Hi ha cap país que hagi fet alguna cosa semblant? Només n’hi va haver un, la Unió Soviètica. Stalin els autodeterminava tots”, va afegir.
Així mateix, González també va criticar la vice-presidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz, per haver-se reunit amb Carles Puigdemont a Brussel·les. “No és digne […] Qui ho fa no ens representa”, i va afegir que ell no hauria fet mai un govern de coalició amb el Partit Comunista.
Per la seva banda, l’ex-vice-president espanyol Alfonso Guerra va dir que l’amnistia era una condemna a la democràcia i una “humiliació per a la generació de la transició”. En aquest sentit, va considerar que les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez deixaran una hipoteca que llastrarà el futur de l’estat. “D’aquí a cinquanta anys ens preguntarem com va ser que la nació es va negar a si mateixa i el dret de defensa”, va continuar.
Guerra també va lamentar les presses per permetre l’ús del català al congrés, fins i tot abans de l’aprovació de la reforma del reglament de la cambra. A més, va lamentar que els diputats puguin parlar-hi català, mentre a les escoles de Catalunya, segons ell, es prohibeix de fer servir el castellà als patis.
Qui hi havia entre el públic?
González i Guerra, que feia anys que no coincidien en públic, van negar que la presentació fos un acte en contra del PSOE de Pedro Sánchez. Entre els assistents hi havia l’ex-dirigent del PSE Nicolás Redonde —recentment expulsat de les files socialistes—; els ex-ministres José Barrionuevo, José Luis Corcuera i Virgilio Zapatero.
De totes maneres, no tots els presents eren dirigents socialistes retirats. Al públic també hi havia el senador i ex-president de l’Aragó, Javier Lambán, i el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page. A aquest últim, González li va dir: “Tal com van les coses, o ens posem tots sota l’abric de García-Page o no sé on anirem. Ho dic de broma, però de debò.”