Revolta pel català al congrés espanyol

  • ERC, CUP, PDECat, Junts, En Comú Podem i Compromís es posen d'acord a parlar català des de la trona i desfermen un conflicte

VilaWeb

Redacció

21.06.2022 - 16:43
Actualització: 22.06.2022 - 07:46

El ple del congrés espanyol, que debat la reforma del reglament perquè es puguin fer servir el català, el basc i el gallec a la cambra –una mesura que difícilment reeixirà, perquè el PSOE s’hi oposa–, no ha pogut començar pitjor. Els partits independentistes i sobiranistes catalans, juntament amb els bascs i gallecs, han desafiat el reglament actual tot fent part de la intervenció o tota en català.

Arran d’això, el vice-president del congrés, Alfonso Rodríguez (PSOE), que presidia la sessió a causa de l’absència de Meritxell Batet, ha retirat la paraula a la diputada d’ERC Montse Bassa, que ha estat la primera d’intervenir. Rodríguez ha advertit Bassa unes quantes vegades que s’havia d’adreçar als diputats en castellà perquè així ho establia l’actual reglament del congrés. Durant uns minuts, la diputada i el vice-president han discutit dalt la tribuna. Bassa ha provat de continuar la seva intervenció, però finalment ha abandonat la tribuna quan Rodríguez l’ha amenaçada de fer-la fora de l’hemicicle.

Més tard, el vice-president del congrés també ha retirat la paraula als diputats de la CUP i del BNG, Albert Botran i Néstor Rego, perquè feien les respectives intervencions en català i gallec. Així mateix, Rodríguez ha advertit i amenaçat Míriam Nogueras i Joan Baldoví pel fet de parlar en català, i Mertxe Aizpurua per parlar en basc.

Míriam Nogueras, diputada de Junts per Catalunya, ha intervingut després de Bassa. També ha parlat en català, però, en aquest cas, el vice-president del congrés només l’ha advertida dues vegades, i no tres, de manera que no li han arribat a retirar la paraula. “La meva llengua és el català i el meu país, Catalunya. Visca Catalunya lliure!”, ha reblat Nogueras.

El portaveu de Compromís, Joan Baldoví, ha fet la seva intervenció en les dues llengües. Ha començat en castellà i ha acabat en català denunciant la uniformitat que vol imposar l’estat espanyol i reclamant el dret de parlar la seva llengua. “Segur que si fan un petit esforç, m’entenen. Al final, és llatí. Vostès parlen el seu llatí mal parlat i jo, el meu llatí mal parlat.”

Els diputats Joan Mena, Ferran Bel, Joseba Andoni Agirretxea i Mertxe Aizpurua també han intercalat català i basc en els seus parlaments. Arran dels incidents amb la mesa, que han deixat palesa la discriminació de les llengües minoritàries, ERC, JxCat, CUP, PDECat, Compromís, PNB, EH Bildu i BNG han publicat una declaració conjunta.

“El congrés és un exponent clar de la situació de privilegi del castellà. No està ni establert en el reglament, però la presidència es basa en els usos i costums per a negar l’expressió en qualsevol altra llengua, a diferència d’altres parlaments en els quals es reflecteix el plurilingüisme, com ara el de Suïssa o els de Bèlgica o el Canadà, països, aquests darrers, que històricament també han imposat una llengua per sobre una altra”, diu el text.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor