11.08.2018 - 09:51
|
Actualització: 11.08.2018 - 22:06
La NASA enlairarà la sonda solar Parker al Centre Espacial John F. Kennedy a Cap Canaveral (Florida) diumenge al matí. L’objectiu de la missió és que la nau arribi a principi de novembre a l’atmosfera solar exterior –la corona solar– i hi reculli dades clau de l’astre. Dissabte s’ha ajornat el llançament. És la tercera vegada que s’ajorna per problemes tècnics. La nova data de llançament és demà a les 3.31 de la matinada (9.31 hora catalana).
This morning’s launch of @NASASun’s #ParkerSolarProbe was scrubbed. Launch teams will attempt to launch on Sunday morning. Get real-time updates: https://t.co/9uczz8fdI8 pic.twitter.com/6GyCioopfa
— NASA (@NASA) August 11, 2018
La sonda Parker revolucionarà el coneixement que tenim del sol. Fa dècades que la NASA volia arribar-hi, però fins ara no havia desenvolupat la tecnologia que ho fes possible.
La sonda rep el nom de l’astrofísic Eugene Newman Parker, que als anys cinquanta va redefinir el coneixement de llavors sobre l’estel i va introduir conceptes com el de l’existència del vent solar.
Com aconseguirà no fondre’s?
La temperatura de la corona solar supera els dos milions de graus centígrads, però la NASA ha trobat la manera d’evitar que la sonda Parker es fongui en acostar-s’hi. Una de les claus és en la diferència entre temperatura (com de ràpid es mouen les partícules) i calor (quanta energia transmeten).
La sonda entrarà dins de la corona del sol, però com que la densitat és molt baixa la calor no l’atenyerà perquè no hi ha cap mecanisme que la pugui transferir. La que sí que hi arriba, i la NASA reconeix que ha estat el gran desafiament, és la que prové de la radiació del sol.
Això farà que la sonda rebi una calor cinc-centes vegada més alta que a la Terra. Per a resistir-la, la nau té un escut termoprotector que en mantindrà els instruments de mesura a tan sols 30º.