21.08.2020 - 12:21
|
Actualització: 21.08.2020 - 14:00
La Universitat Catalana d’Estiu de Prada de Conflent (UCE) es fa enguany en condicions de resistència, tal com va recordar el president de l’UCE en la presentació de l’acte. Per això només una trentena de persones, bàsicament una vintena de càrrecs destacats de Junts per Catalunya i una dotzena de periodistes, van poder seguir en directe un acte, la conferència del president Carles Puigdemont, que com tots els actes d’enguany s’han fet per internet.
https://www.youtube.com/watch?v=mB4BZuNf94w
A la balconada que dóna accés a l’alberg Pau Casals, el president Puigdemont ha respost a la pregunta de si la independència és desactivada o no, que aquest era el títol de la conferència.
Ha començat d’una manera extremadament prudent, dient que no volia que les seves paraules fossin interpretades com a respostes a cap polèmica recent.
Ha dit que tots els intents de l’estat per desactivar els lideratges polítics i socials havien fracassat. I ha posat l’exemple d’Oriol Junqueras, Marta Rovira, ell mateix, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, el fet que no han renunciat als seus projectes, per a remarcar que el procés de decapitació previst i verbalitzat per Soraya Sáenz de Santamaria havia fracassat. A parer seu, no és tan sols això, sinó que tres anys després ja es pot dir que l’estat espanyol ha ‘fracassat en l’objectiu de doblegar la voluntat d’independència’.
Tot i això, Puigdemont ha reconegut també que la repressió ‘ha deixat osques’ i efectes secundaris entre l’independentisme. Però ha afegit que això no ha de durar necessàriament: ‘Allà on hi ha desorientació pot haver-hi orientació, allà on hi ha divisió pot haver-hi unitat’, ha afirmat.
A partir d’ací, ha dit que tres anys després és evident que l’estat espanyol no pot desactivar el procés d’independència perquè ‘desactivar la independència és només a les nostres mans’. Comparant xifres, ha recordat que avui, enmig del dolor i la repressió desencadenada des de l’estat espanyol, més del doble de gent dóna suport a la independència que no pas quan va començar el procés.
Basant-se en això i en la constatació que, segons ell, de l’estat espanyol no en sortirà mai cap plataforma negociadora de l’autodeterminació, Puigdemont s’ha fet dues qüestions. La primera és ‘si volem desactivar la independència’ i la segona si ‘fem prou’. I tot seguit ha proposat allò que considera l’única via realista: ‘la gestió intel·ligent de la confrontació amb l’estat’.
Ha reclamat de deixar de banda el fatalisme i planificar un enfrontament amb l’estat espanyol que l’experiència recent indica que no es pot dur a terme solament en termes institucionals i democràtics, com voldria –ha dit– la majoria dels ciutadans de Catalunya.
Puigdemont ha centrat l’organització d’aquesta resposta en el paper que ha de tenir el Consell per la República i ha dit que l’estat no la podrà impedir: ‘Si fins avui no ha aconseguit doblegar-nos, és perquè això no està al seu abast.’
En el torn de respostes a les preguntes que li han fet arribar els alumnes de l’UCE, Puigdemont ha dit, sobre els Països Catalans, que calia respectar la voluntat majoritària de cada territori, però ha afegit també, per primera vegada, que està segur que hi haurà parts del país que demanaran l’adhesió a la república catalana quan sigui reconeguda i que això també s’haurà de respectar.