El govern d’Illa pren possessió

Arnau Lleonart
12.08.2024 - 11:03
Actualització: 12.08.2024 - 12:46

El govern de la Generalitat de Salvador Illa comença a caminar. Aquest cap de setmana, el president ha designat els setze consellers que l’acompanyaran en el retorn socialista al poder, i avui prenen possessió del càrrec al saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. Durant la cerimònia, el nou secretari del govern, Javier Villamayor, ha llegit el decret de nomenament, i cada conseller ha promès el càrrec. En acabat, el president Illa ha lloat els nous consellers i ha parlat d’un “canvi d’època” i de la seva voluntat d’emprendre “la tercera transformació de Catalunya”, “formant part, la nació catalana, de l’espai públic que és Espanya, un espai plurinacional, i de l’espai públic europeu”. Després, s’ha fet la fotografia oficial del nou executiu.

El nou govern el conformen setze departaments, dos més dels que hi havia a l’executiu sortint que presidia Pere Aragonès. Són el Departament d’Esports —una competència que fins ara depenia de la Vice-presidència i Departament de Presidència—, que dirigirà l’ex-jugador de bàsquet Berni Álvarez; i el Departament de Política Lingüística, fins ara una secretaria depenent del Departament de Cultura. Les competències lingüístiques passen a tenir una consideració de conselleria, però se’n manté el principal responsable: el catedràtic de Sociolingüística catalana Francesc Xavier Vila que va entrar al govern de la mà d’Aragonès i que ara hi continuarà sota la presidència d’Illa. Un altre ex-alt càrrec del govern d’ERC que ara continua en l’executiu del PSC és Sònia Hernández, ex-directora general de Patrimoni Cultural i ara consellera de Cultura.

Això sí, el pinyol del govern són càrrecs del PSC, entre els quals, Albert Dalmau, conseller de la Presidència; Alícia Romero, consellera d’Economia i Hisenda; Núria Parlon, consellera d’Interior; Mónica Martínez, consellera de Drets Socials i Inclusió; Sílvia Paneque, consellera de Territori, Habitatge, Acció Climàtica i portaveu; Eva Menor, consellera d’Igualtat i Feminisme; Óscar Ordeig, conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; i Esther Niubó, consellera d’Educació i Formació Professional. També en destaquen fitxatges d’independents com el fins ara portaveu del Parlament Europeu, Jaume Duch, que passa a ser conseller d’Unió Europea i Acció Exterior; la bioenginyera Núria Montserrat, com a consellera de Recerca i Universitats; i l’ex-gerent de l’Hospital del Mar, Olga Pané, com a consellera de Salut.

L’ex-dirigent d’Unió Ramon Espadaler, que d’ençà de la implosió del partit democristià encapçala la branca autonomista Units per Avançar, serà conseller de Justícia i Qualitat Democràtica; i l’ex-conseller de Junts Miquel Sàmper assumirà el càrrec de conseller d’Empresa i Treball.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor