28.02.2023 - 17:27
|
Actualització: 28.02.2023 - 19:26
Diversos eurodiputats del grup dels verds, els socialistes i l’esquerra, com també els de Junts, han abandonat l’audiència al Parlament Europeu, convocada per la popular Dolors Montserrat, en què s’estava debatent el model d’immersió lingüística a l’escola catalana.
Davant de la instrumentalització que la dreta i l'extrema dreta espanyola fan del Comitè de Peticions per atacar el català, avui, @GreensEFA, @TheProgressives i @Left_EU hem decidit no participar del seu circ.@DolorsMM, si et queda un mínim respecte per la institució, dimiteix. https://t.co/Yh4q8jHNwm pic.twitter.com/TfG6pmGMDm
— Diana Riba i Giner (@DianaRibaGiner) February 28, 2023
“Davant de la instrumentalització que la dreta i l’extrema dreta espanyola fan del Comitè de Peticions per atacar el català, avui, els verds, els progressistes i l’esquerra hem decidit no participar del seu circ“, ha piulat l’eurodiputada Diana Riba. I tot seguit ha afegit: “Dolors Montserrat, si et queda un mínim respecte per la institució, dimiteix.”
Davant de l'enèsim intent de la dreta i l'extrema dreta espanyola d'instrumentalitzar el Comitè de Peticions del Parlament Europeu per atacar el català, avui, @GreensEFA, @TheProgressives i @Left_EU hem decidit no participar en aquesta farsa espanyolista. pic.twitter.com/3HGUJYUAMx
— Jordi Solé🎗🇪🇺 (@jordisolef) February 28, 2023
L’eurodiputat Jordi Solé, per la seva banda, ha piulat: “Davant de l’enèsim intent de la dreta i l’extrema dreta espanyola d’instrumentalitzar el Comitè de Peticions del Parlament Europeu per atacar el català, avui, els verds, els progressistes i l’esquerra hem decidit no participar en aquesta farsa espanyolista.”
L'única raó per la qual l'espanyolisme té poder és perquè té un estat al darrere. Però estan tan acostumats a la impunitat que no s'adonen que a fora tothom els veu el llautó i només cal plantar-los cara. pic.twitter.com/Bj069MpDFY
— Clara Ponsatí (@ClaraPonsati) February 28, 2023
També l’eurodiputada Clara Ponsatí s’ha pronunciat contra la sessió en un enfilall a Twitter.
“L’espanyolisme fa el ridícul a Europa: munten un debat contra el català al Parlament i es queden sols. Per posar-hi ‘experts’ han hagut de buscar tres del PP i un diputat de Vox.”, ha dit. I ha afegit: “La captura d’un Comitè, contra el criteri del propi Parlament i contra el seu funcionament bàsic, ha estat tan barroera i amb tanta mala fe que eurodiputats d’arreu d’Europa s’han aixecat i abandonat la sala”.
“L’única raó per la qual l’espanyolisme té poder –ha seguit– és perquè té un estat al darrere. Però estan tan acostumats a la impunitat que no s’adonen que a fora tothom els veu el llautó i només cal plantar-los cara”.
I ha acabat dient: “És evident que la immersió té problemes, però no els que s’han discutit al Comitè avui. Tenim molta feina a fer per a garantir que els infants i joves escolaritzats a Catalunya siguin perfectament competents en català.”
Podeu veure el vídeo, enregistrat per Diana Riba, del moment ací:
Sessió molt criticada
I és que la sessió ha estat convocada pel comitè de Peticions de l’Eurocambra, presidida per l’eurodiputada del PP Dolors Montserrat, i ha comptat amb la participació de quatre persones a títol d’experts convocats pel PP i Ciutadans.
Els professionals convocats –Teresa Freixas, Jorge Calero, Jesús Rul i Manuel Jesús Acosta, diputat de Vox al parlament– són obertament contraris al model d’escola en català i han reclamat aplicar “un 155 educatiu” a Catalunya i que es deixi de “perseguir” els alumnes castellanoparlants. L’acte, de fet, és fruit d’una petició del 2017 de l’Asamblea por una Escuela Bilingüe (AEB), una organització que reclama que el castellà tingui la mateixa importància que el català a l’escola.
Aquestes circumstàncies han empès el govern català a denunciar que la comissió “està sent manipulada amb finalitats partidistes“, tot lamentant que la discussió no respon a arguments “ni pedagògics ni lingüístics”.
Carta de la Plataforma per la Llengua
El president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, envià ahir una carta a la presidenta del Parlament Europea, Roberta Metsola, i a la defensora del poble europeu, Emily O’Reilly, en què denunciava que Dolors Montserrat havia instrumentalitzat la seva posició de presidenta de la comissió de peticions per a organitzar un acte contra la immersió a la cambre.
És per això que Escuder demanà a ambdues que intervinguessin per a frenar l’ús partidista que Montserrat fa de la comissió, tot i que finalment cap s’hi ha pronunciat en contra.
“La Comissió Europea ja s’ha posicionat en contra d’examinar el sistema d’immersió lingüística en tres ocasions, perquè és un ‘assumpte intern’ de l’estat espanyol i no té competències per actuar-hi”, expressa Plataforma per la Llengua. L’entitat apunta que l’acte implica un mal ús dels recursos públics en benefici dels interessos partidistes de Montserrat, i que va en contra dels valors europeus de protecció de les minories, entre les quals la catalanoparlant.
“L’audiència organitzada per Montserrat atempta contra els mateixos interessos generals del Parlament Europeu, que pot veure minvar la confiança que hi dipositen els ciutadans, i va en contra dels posicionaments del relator especial de l’ONU per a les minories, Fernand de Varennes”, apunta l’entitat.