[VÍDEO] Paluzie posa en evidència l’ambaixadora espanyola a Àustria: “Hem estat espiats”

  • La presidenta de l’ANC para els peus a la diplomàtica que va provar de rebentar la seva intervenció en un acte sobre minories

VilaWeb
Redacció
03.05.2022 - 17:15
Actualització: 03.05.2022 - 19:26

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, va desactivar ahir un intent de l’ambaixadora espanyola a Àustria, Cristina Fraile Jiménez de Muñana, de rebentar la seva intervenció en el Fòrum Regional Europa – Àsia Central 2022, organitzat per l’ONU i centrat en els drets de les minories. Davant una audiència internacional, Paluzie va denunciar la repressió de l’estat espanyol i l’escàndol d’espionatge Catalangate.

La presidenta de l’ANC va assenyalar que la repressió contra el moviment independentista català, especialment després del referèndum de l’1-O, es va endurir i que deixà presos polítics i milers de represaliats que encara tenen causes judicials pendents. Així mateix, va destacar que el Catalangate és una mostra més de la deriva autoritària de l’estat espanyol, tot afegint que la Unió Europea hi ha de plantar cara, tal com fa amb Hongria i Polònia.

Després d’aquesta intervenció, l’ambaixadora espanyola va reclamar el torn de paraula per provar de menysprear les denúncies de Paluzie. Va dir que l’estat espanyol és una democràcia que garanteix els drets dels catalans amb el seu autogovern i les seves institucions. “Els polítics i els dirigents polítics a qui ha fet referència van ser jutjats a Espanya en aplicació de la llei, i no pas pel fet de ser membres d’una minoria, ni pel fet de ser polítics ni per haver expressat les opinions, sinó perquè van vulnerar la llei. La llei espanyola i la llei catalana”, va afegir.

Seguidament, la presidenta de l’ANC va respondre a les afirmacions de la diplomàtica, tot posant en dubte l’estat de dret espanyol:

“M’he centrat en la repressió política i vull destacar que, segons la informació que tinc, no hi ha cap procediment judicial obert en contra meu ni dels meus companys de l’entitat, i així i tot Citizen Lab i Amnistia Internacional han certificat que les autoritats espanyoles ens han espiat amb el programari Pegasus, que suposadament tan sols es fa servir contra terroristes. També voldria destacar que quan el Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries va demanar l’alliberament immediat dels presoners polítics –que encara eren tancats en detenció preventiva– va deixar clar que organitzar un referèndum d’autodeterminació no és cap delicte i que l’empresonament d’aquells dirigents violava drets fonamentals. Finalment, van ser alliberats, però després de passar uns quants anys a la presó, i amb un indult. Un indult no és un reconeixement dels drets fonamentals que es van violar empresonant-los. Ara el cas és al Tribunal d’Estrasburg, que d’ací a uns quants anys sabrem quina decisió pren.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor