19.03.2018 - 13:04
|
Actualització: 19.03.2018 - 13:26
The Washington Post s’ha fet ressò de la deriva autoritària de l’estat espanyol i ha entrevistat els rapers Pablo Hasel i Valtònyc que han estat condemnats a presó per les lletres de les seves cançons. ‘Això va de llibertat d’expressió i no de si t’agraden les nostres cançons’, comenta el primer. Ambdós coincideixen en la ridiculesa de les acusacions i afirmen que entenen el rap com una eina de transformació social.
Hasel recorda que els EUA, Eminem ha desitjat la mort del president en la seva cançó We as Americans i Snoop Dogg han simulat l’execució de Donald Trump en un videoclip. ‘Nosaltres, per molt menys, anirem a la presó’, afirma.
Ambdós rapers expliquen que s’han convertit en un cap de turc i que l’estat espanyol els vol fer servir per escarmentar altres artistes incòmodes. ‘Sé de rapers que s’autocensuren després del nostre cas’, afirma Valtònyc. ‘Això pot acabar de dues maneres: la gent respon i l’estat no s’atreveix a tornar-ho a fer i ens absolgui… o que no passi res i que continuïn posant a més gent a la presó per com pensa i opina’, continua.
Ambdós rapers també expliquen com els afecta la repressió en l’àmbit personal. Hasel assegura que ‘el pitjor de tot és veure la por i la tristesa en els teus éssers estimats’, però també diu que pateix per les incerteses que li presenta la sentència. ‘A quina presó aniré? En quin estat? I quant de temps?’, es pregunta.
Per la seva part, Valtònyc assegura que la repressió també ha tingut una part positiva i és la projecció mediàtica que ha tingut la seva música. ‘Per mi mateix, pel meu talent, no hauria arribat fins on sóc ara’, assegura.
Vegeu ací el vídeo del Washington Post: