[VÍDEO] El discurs viral d’en Peyu: “Hi ha gent que fa deu anys que l’hem perduda”

  • L'humorista osonenc, en un discurs a la gala dels Premis de Ràdio Associació, defensa un ecosistema audiovisual en català per a totes les edats i descentralitzat, més enllà de Barcelona

VilaWeb
Redacció
11.06.2021 - 09:49
Actualització: 12.06.2021 - 12:26

El Búnquer de Catalunya Ràdio, que presenten en Peyu, Jair Domínguez i Neus Rossell, va rebre anit el premi al millor programa de ràdio a la gala dels Premis Ràdio Associació de Catalunya. Els tres protagonistes van pujar a l’escenari a fer una breu intervenció. Les paraules d’en Peyu, l’humorista osonenc, defensant un ecosistema audiovisual en català per a totes les edats i descentralitzat, més enllà de Barcelona, s’han fet virals a les xarxes socials. “Si no destruïm les estructures antigues, ho tindrem complicat d’aquí a deu o quinze anys”, va concloure.

Vegeu el discurs íntegre ací:

Llegiu-ne la transcripció íntegra:

“Jo sóc humorista, humorista en català. Per tant, el dia que es deixi de parlar català en aquest país ho tindré fotut per a guanyar-me la vida. El català em preocupa, però això segon encara em preocupa una mica més perquè m’agradaria poder sobreviure. Més enllà de preocupar-nos si ho fem millor els de Catalunya Ràdio o ho fan millor els de RAC1, en una merda de país com el que som, que som poquets, que els que som aquí crec que hem estat a les dues ràdios… Jo vaig estar a El matí i la mare que el va parir, quan en Miquel Calçada n’era director. Jo crec que ens hauríem de preocupar i deixar de felicitar-nos del bé que ho fem, i començar a pensar que hi ha gent que potser fa deu anys que els hem perdut. Són una canalleta que ara tenen vuit, deu o dotze anys i que estan completament desconnectats dels mitjans de comunicació en català. I això és un problema i és un problema greu, bastant greu. I jo no hi veig gaire solució fins que algú foti un cop de puny sobre la taula. I us ho dic perquè, a part d’humorista, també sóc productor. Perquè m’agrada defensar una manera de fer les coses. Nosaltres tenim una productora que la tenim instal·lada a Osona, també per defensar que es pot fer audiovisual des d’arreu del territori i donar-los una oportunitat a la gent de treballar fora de Barcelona i no haver de baixar sempre a la capital de Catalunya per poder treballar. I hem fet productes audiovisuals com el Natura sàvia, el Bricoheroes o el Búnquer, i els hem fet exclusivament des d’Osona. I em toca, a vegades, barallar-me amb directius i detectes una grisor que espanta una mica. I d’aquests n’hi ha tant a la pública com a la privada, malauradament. I gent amb poca visió de futur i molta política. Per això és d’agrair que el Santi Faro i el Saül Gordillo apostessin per una bestiesa com aquesta a les deu de la nit a Catalunya Ràdio, que era una hora que semblava que només es podia parlar de futbol. I al final hem aconseguit el que deia en Jair, que això, més enllà d’aquest premi, que ens agrada molt i el valorem molt, perquè també indica que el jurat detecta això que està passant i vol premiar una cosa que no és exclusivament un programa de ràdio i li dóna un nom que és el de millor programa de ràdio. Doncs, detectem, i el millor premi que ens emportem, és la canalleta que se’ns acosta que tenen deu i dotze anys i ens feliciten constantment perquè estan enganxats al Búnquer, estan enganxats a Bricoheroes, i això, en aquest país, encara que sembli mentida, hi ha algú que li costa de veure a vegades. I hi ha coses que no s’entenen. Fins que no destruïm les estructures antigues, entre les quals, segurament els sistemes de mesurar audiències que hi ha actualment, ens podrem anar entretenint felicitant-nos uns i altres, però ho tindrem complicat d’aquí deu o quinze anys. Visca la ràdio, visca Catalunya i visca YouTube.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor