[VÍDEO] El coet Starship d’Elon Musk esclata en plena prova

  • El llançament s'havia de fer dilluns, però es va anul·lar per problemes tècnics

VilaWeb

Redacció

20.04.2023 - 14:48
Actualització: 20.04.2023 - 17:40

L’empresa nord-americana SpaceX, propietat d’Elon Musk, ha provat avui de llançar la primera prova orbital de l’Starship i el seu propulsor Super Heavy, la nau espacial que ha d’esdevenir clau en el futur de la companyia i permetre als humans de moure’s pel sistema solar amb molta més facilitat. Però no ha acabat com era previst.

Malgrat que s’ha enlairat amb èxit i ha arribat als trenta-nou quilòmetres d’altura, el coet no ha estat capaç de completar el vol. En el moment en el qual la primera etapa havia de virar per a començar a aterrar, no s’ha separat del coet llançadora i ha començat a donar voltes. Així que SpaceX s’ha trobat amb la primera etapa maniobrant, mentre el coet Starship es mantenia en direcció cap al vol suborbital. I finalment, fora de control, ha explotat.

Veieu-ho ací:

 

Podeu veure ací la seqüència de tot el llançament:

 

El llançament s’havia de fer el dilluns, però es va cancel·lar per problemes tècnics al migdia, poc després d’un quart de quatre. Una vàlvula de presió sembla estar congelada, per la qual cosa no hi haurà llançament avui excepte si torna a funcionar”, va escriure a Twitter Elon Musk.

Space X va presentar l’Starship el 2017, que havia estat desenvolupant d’ençà del 2005. L’objectiu és abaratir al màxim el cost dels llançaments, l’única manera perquè els humans puguin fer vols rutinaris a la Lluna, Mart i més enllà. Aquest ha estat el pla inicial d’Elon Musk d’ençà de la fundació d’Space X el 2002. I ha seguit una estratègia per passos molt similar a la de Tesla, en què primer va presentar un cotxe d’edició limitada molt car (l’esportiu Roadster) que va permetre de finançar una producció molt més gran d’un cotxe menys car (el Model S), i, posteriorment, fabricar en massa els models 3 i Y. Finalment, Tesla desenvolupa el seu cotxe de 25.000 dòlars, una vegada ja ha assolit les economies d’escala necessàries.

SpaceX es va iniciar amb el Falcon 1, coet que els va permetre d’agafar l’experiència necessària per a arribar a l’espai i signar contractes amb la NASA i el Departament de Defensa dels EUA, amb què va obtenir els fons necessaris per a desenvolupar nous coets més ambiciosos. Tot seguit, desenvolupà el Falcon 9, molt més gran i amb una característica clau que encara no ha estat igualada per ningú: aterrar per ser reutilitzat en més llançaments. Inicialment, el Falcon 9 era dissenyat per ser enlairat fins a deu vegades, fita que ha estat superada, amb propulsors que ja han fet tretze enlairaments. L’objectiu final és que els coets siguin reutilitzats fins a cent vegades.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor