05.07.2023 - 12:03
|
Actualització: 05.07.2023 - 14:48
“No és el que nosaltres estàvem esperant, però estem preparats”. Així ha obert la compareixença Carles Puigdemont després de la sentència del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE), que ha retirat la immunitat als eurodiputats exiliats. “Ens ha tocat una altra vegada remuntar una decisió adversa”, ha declarat, tot insinuant que la segona instància, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), és més favorable als seus interessos.
“Evidentment que presentarem un recurs i ho farem de la manera més ràpida i ambiciosa possible. La sentència té escletxes que permeten d’articular un recurs d’apel·lació”, ha continuat Puigdemont, que ha assenyalat que la lluita dels exiliats, com a dissidència política, també ho és pels drets fonamentals i la democràcia europea. “No som aquí només com a catalans, sinó també com a europeus preocupats per les derives que limiten drets per capricis polítics”, ha afegit.
Puigdemont ha confirmat que dilluns vinent anirà al ple del Parlament Europeu a Estrasburg, tot i els dubtes sobre si encara conserva la immunitat de desplaçament per assistir a la cambra. En aquest sentit, el seu advocat, Gonzalo Boye, ha assegurat que tot i la sentència del TGUE, els eurodiputats estan protegits en aquest sentit.
Finalment, l’eurodiputat ha lamentat que el TGUE no s’hagi atrevit a declarar imparcial el rol d’Adrián Vázquez i Ànguel Djambazki en el suplicatori, tenint en compte com va impregnar d’ideologia i persecució tot el procediment. De fet, l’eurodiputat ha recordat que els insults de Vázquez —els ha dit pallassos i pàries—, després de publicar-se la sentència, són un capítol més del seu biaix.
“És un dia difícil”
En el seu torn de paraula, l’eurodiputada Clara Ponsatí ha dit que la sentència del TGUE és un dia difícil pels exiliats. “Si la sentència es manté, els drets polítics de tothom estaran menys protegits davant d’estats autoritaris de la UE”, ha declarat. Abans de criticar amb duresa l’estratègia política de la plana major de l’independentisme. “Els catalans es mereixen una altra política, es mereixen sentir la veritat. La persecució contra els catalans no s’acabarà fins que no siguem lliures, fins que no siguem un estat independent”, ha continuat.
També és un dia per reflexionar sobre les estratègies, les esperances, i les espectatives de l'exili creades els darrers anys, així com del recorregut i les conseqüències per al país d'intentar negociar amb els governs d'Espanya. La política del país mereix una altra cosa.
— Clara Ponsatí (@ClaraPonsati) July 5, 2023
Ponsatí ha retret l’estratègia autonomista del govern de Pere Aragonès i els pactes amb el PSOE a Madrid, tot i que també ha estat molt bel·ligerant amb les promeses d’un possible retorn de Puigdemont a través de la via judicial europea. “Aquesta constant fugida d’estudi s’ha d’acabar”, ha dit, tot afegint: “Hem de fer política en majúscules i deixar enrere la simple gestió de les expectatives. Prou xutar la pilota endavant i prou generar il·lusions falses.”
Comín treu ferro a la sentència
En la seva intervenció, l’eurodiputat Toni Comín ha recordat que la decisió del TGUE no és ferma i que no suposa el lliurament immediat a les autoritats espanyoles. “Tant si guanyàvem com si perdíem, la nostra situació canviava ben poc. Guanyar no volia dir tornar lliures a Catalunya de manera immediata, i perdre no vol dir ser extradits i tancats a una presó espanyola de manera immediata”, ha explicat.
El dirigent ha assegurat que la causa judicial, més que cercar una sortida personal pels exiliats, vol demostrar que l’estat espanyol incompleix les normes de la Unió Europea. “Esperem que aquests arguments siguin tinguts en compte al TJUE”, ha declarat. “Tenim aquest partit, però encara hi ha un altre a curt termini, que ens sembla interessant: hi ha la discussió sobre si Llarena, que per a tramitar una nova euroordre, ha de demanar un nou suplicatori”, ha afegit.
Boye diu que la sentència és contradictòria
“Evidentment, no és la sentència que desitjàvem, però sempre hem deixat molt clar que no era fàcil defensar un grup objectivament identificable de persones i els seus representants polítics a l’exili”, ha dit l’advocat Gonzalo Boye, que ha ressaltat que la sentència té punts febles i n’omet d’altres que ja ha resolt el TJUE després de més cinc anys de batalla judicial a la UE. “A partir d’aquí, la sentència fa servir alguns arguments que considero equivocats”, ha continuat.