16.10.2021 - 09:20
|
Actualització: 16.10.2021 - 11:24
L’Institut Vulcanològic de les Canàries (INVOLCAN) ha confirmat l’obertura d’una nova boca al volcà de Cumbre Vieja (illa de la Palma), al sud-est del con principal, tot coincidint amb un augment de l’activitat volcànica.
Per aquesta nova boca el volcà expulsa fum blanc, a causa del contacte amb l’aigua present al subsol, i cendra. Els científics no han pogut determinar encara si també expulsa lava.
Quant a l’emissor principal, hi ha fins a quatre colades que transcorren a diferent velocitat pels termes de los Llanos de Aridane i Tazacorte. La lava cobreix ja el 8% de l’illa de la Palma.
Imagen termográfica que muestra la anomalía generada por la nueva boca eruptiva, aún por confirmar si es una colada o caída de piroclastos / Thermographic image showing the anomaly generated by the new eruptive vent, yet to be confirmed if it's a lava flow or pyroclastic fall pic.twitter.com/tY1nIZW7Ks
— INVOLCAN (@involcan) October 15, 2021
Aquestes darreres hores els serveis d’emergència han estat pendents de les noves efusions del volcà, que els geòlegs descriuen en alguns moments com un autèntic tsunami de lava. INVOLCAN ha dit que la velocitat del magma que descendeix del cràter és impressionant.
Uno de nuestros equipos ha podido filmar hoy un verdadero "tsunami" de lava. Impresionante velocidad y desborde del canal lávico / today one of our crew was able to film a truly lava "tsunami". Amazing speed and overflow of the lava channel. pic.twitter.com/aoKiUSJ2bX
— INVOLCAN (@involcan) October 14, 2021
El darrer informe del Departament de Seguretat espanyol (DSN) assenyala que l’erupció continua comportant-se com un mecanisme estrombolià, que té fases d’explosivitat i efusives. També destaca que hi ha dues grans colades, la primigènia, amb poca aportació de lava nova, i la segona, que és la que preocupa més. Concretament té dos apèndixs, un dels quals té alta intensitat i un recorregut molt ampli.
Per una altra banda, el Consell Superior d’Investigacions Científiques espanyol ha informat que l’erupció del Cumbre Vieja ha expulsat sediments oceànics previs a la formació de la Palma. Segons els científics, l’arxipèlag de les Canàries es va formar ara fa uns dos milions d’anys.
El volcán de #LaPalma sigue su erupción con gran fuerza y arroja sedimentos oceánicos que se hallaban en el fondo marino antes de que se formaran las islas, hace 2 millones de años, como muestra Vicente Soler (@IPNA_CSIC) con este fragmento pendiente de confirmar en laboratorio pic.twitter.com/I6ohDRMdPn
— CSIC (@CSIC) October 14, 2021
Podeu veure en directe el vídeo de la Televisió de les Canàries ací: