09.10.2021 - 08:47
|
Actualització: 10.10.2021 - 10:44
El volcà de Cumbre Vieja de la Palma continua en plena fase explosiva quan es compleixen tres setmanes de l’erupció. Després que ahir al vespre s’esfondrés el flanc dret del volcà, les noves colades de lava han descendit per les faldes del volcà i han arrasat terrenys fins ara segurs, com per exemple un polígon industrial:
Así avanza la colada de lava por la zona del polígono industrial / This is how the lava flow moves through the area of the industrial park pic.twitter.com/Ms4u1BBAPH
— INVOLCAN (@involcan) October 9, 2021
A data d’avui, les colades de lava ja han afectat 497 hectàrees i han destruït gairebé 1.200 edificacions. En aquests moments, la principal preocupació de les autoritats és que el nou riu de lava acabi afectant més habitatges. De fet, la colada amenaça una part de la població de Todoque, fins ara intacta.
#ErupcionLaPalma | Momento del derrumbe del flanco norte del #VolcanLaPalma
🎥 Imágenes captadas sobre las 19:15 de este sábado por la cámara permanente de #RTVC para seguir la evolución del volcán#RTVCconLaPalma pic.twitter.com/ew0ZWes7SG
— RTVC (@RTVCes) October 9, 2021
El vulcanòleg Itahiza Domínguez ha pogut elaborar un timelapse espectacular del moment de la ruptura del con d’ahir a la matinada:
Anoche se produjo un derrumbe parcial de la cara norte del cono de la erupción de #LaPalma con emisión de coladas en varias direcciones.
Timelapse (desde las 00:00 hasta las 7:00) con capturas de la cámara de @RTVCes pic.twitter.com/ChwL58fb2N— Itahiza (@ita_dc) October 9, 2021
La lengua de anoche,tras el derrumbe parcial del cono , invade parte del polígono industrial del Callejón de la Gata. #ErupcionLaPalma #MasFuertesQueElVolcan#VolcanLaPalma
📽 @Robertnazco pic.twitter.com/RXP0xeyHQx— Gonzalo Pascual 🌹🔻⚡🧙♂️ (@gonzalopperea) October 9, 2021
Per una altra banda, els científics adverteixen que si el delta volcànic continua avançant mar endins, on s’acaba la plataforma insular i les profunditats són més grans, es podria esfondrar els dies vinents. Així mateix, aquest esfondrament podria comportar l’alliberament brusc de gasos amb explosions hidromagmàtiques i onades.
Així mateix, PEVOLCA ha alertat de la mala qualitat de l’aire arran de la intensitat de l’erupció i de les condicions meteorològiques. A més, el núvol de cendra i la seva dispersió continua causant problemes a l’espai aeri de la Palma i la resta de les Canàries.
Les imatges corprenedores del volcà de la Palma enregistrades amb una càmera termogràfica
La lava cobreix 480,5 hectàrees i ha afectat 1.149 edificis. La superfície ha crescut força arran de les noves colades i de la bifurcació de la colada principal. Ara mateix, l’apèndix és a uns 150 metres de la mar. Aquesta nova colada va a la recerca de l’aigua per la zona d’El Charcón, que és un delta volcànic format pel volcà San Juan el 1949.
Podeu veure en directe el vídeo de la Televisió de les Canàries ací: