08.08.2023 - 19:22
|
Actualització: 08.08.2023 - 21:46
La videojugadora i creadora de contingut Simmer ha denunciat que l’oficina de turisme d’Andorra la Vella l’ha obligada a fer una visita turística pel centre de la ciutat en castellà, tot i que ella l’havia demanada en català.
Malauradament sembla que @turismeandorra del @GovernAndorra no respecta els drets lingüístics.
Segons les indicacions, els primers en adquirir l'entrada (😂) trien la llengua.
El dia 7 de juliol per correu ens confirmen la visita i després el 28 per via eticket.
La resta… 👇 pic.twitter.com/gKHUuV6Kkw— Simmer 🎮 (@SimValenciana) August 8, 2023
La visita, segons que explica Simmer en declaracions a VilaWeb, no era programada en cap llengua, sinó que s’ofereix tant en castellà com en català i, en aquest sistema particular, és la primera persona que la demana qui té la potestat de decidir en quina llengua serà. Ara fa un mes, explica, va trucar personalment a l’oficina turística per assegurar-se que la visita seria en català, i li van certificar que havia estat la primera a apuntar-s’hi i que, per tant, la visita seria en la llengua que ella demanés. Una vegada va fer el pagament, setmanes més tard, l’oficina de turisme li va assegurar per segona vegada que la visita seria en català i aquest matí, per telèfon, li ho han tornat a certificar, per tercera vegada.
Tanmateix, tan bon punt ha arribat a la visita, la guia ha demanat si algú no entenia el català i, tot i que ningú no ha respost negativament, ha etzibat: “Doncs la farem en castellà, que així ens entenem tots.” Quan Simmer i el seu acompanyant s’han queixat del canvi de llengua, la guia els ha replicat: “Però que no l’enteneu, el castellà?”
Ha estat aleshores que la dona li ha recordat que, segons el sistema establert per l’oficina de turisme, el primer usuari que reserva la visita té dret d’establir-ne la llengua, i que ella havia estat la primera. La guia ha respost aleshores que cinc usuaris havien reservat la visita abans –en contra d’allò que l’oficina de turisme havia dit repetidament a l’afectada–, però no li ha mostrat cap document que ho demostrés.
“Ens hem quedat sense visita guiada per haver-la reclamada en la nostra llengua“, denuncia en un vídeo publicat a Twitter. I afegeix: “Aquí han sigut aixafats els nostres drets com a visitants del País Valencià i Catalunya a Andorra, on l’idioma oficial és el català.” La creadora de contingut ha presentat una reclamació i ha demanat que li tornessin els diners de la visita, que finalment no ha pogut fer atesa la negativa de la resta de participants de fer-la en català.