03.01.2018 - 13:45
|
Actualització: 03.01.2018 - 21:32
El Consell d’Europa qüestiona en un informe publicat avui la independència del poder judicial espanyol. I concretament critica la intervenció política en el procés de nomenament i designació dels càrrecs judicials. Justament avui s’ha fet viral a la xarxa el fragment d’una conferència de la jutgessa Mercedes Alaya del mes de juny de l’any passat a l’Ateneo de Madrid, en què criticava amb duresa el control polític del poder judicial, i qüestionava justament això que també posa en dubte el Consell d’Europa: la independència del poder judicial espanyol. ‘La independència del poder judicial trontolla, de manera extremadament greu, i en una proporció aritmètica als casos de corrupció política. Però no tots ens n’adonem perquè el joc processal és una cosa molt subtil, que passa desapercebuda a la majoria dels ciutadans perquè el dret és una cosa poc intel·ligible. Això ho aprofiten els poders públics […]. El poder judicial és en crisi, i l’estat de dret és en crisi’, deia Alaya.
Vegeu-ho:
⚠️🇪🇸 BRUTAL: La jutgessa Alaya, titular del jutgat número 6 des de 1998, denuncia que a Espanya NO EXISTEIX la independència judicial i que “PP i PSOE posen els jutges al seu interès”.
Que corri‼️ pic.twitter.com/AbixTNorlF
— CENSURAT NEWS (@MNAnoticies) 2 de gener de 2018
I ací podeu veure la conferència íntegra:
Les crítiques del Consell d’Europa
El Consell d’Europa lamenta que no s’ha aplicat íntegrament la recomanació d’avaluar el marc legislatiu que governa el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i els efectes sobre la realitat i la independència percebuda d’aquest cos. En el text es reitera que les autoritats polítiques ‘no han d’estar involucrades, en cap cas, en el procés de selecció d’un canvi judicial’.
Això mateix conclou respecte de la recomanació d’establir criteris objectius i requisits d’avaluació en la llei per al nomenament dels alts càrrecs de la judicatura. El Consell d’Europa critica la manca de desenvolupament legislatiu per a establir els criteris a l’hora de nomenar els presidents dels tribunals provincials, tribunals superiors de justícia, l’Audiència espanyola i el Tribunal Suprem espanyol per a garantir que no desperten ‘cap dubte sobre la independència, la imparcialitat i transparència del procés’.
El Consell d’Europa és una organització internacional formada per quaranta-set estats i amb seu a Estrasburg. Té per objectiu principal defensar i protegir la democràcia, l’estat de dret i els drets humans, particularment els civils i polítics.