13.09.2023 - 13:52
|
Actualització: 13.09.2023 - 14:18
En una intervenció aquest matí durant el debat sobre l’estat de la Unió al Parlament Europeu, l’eurodiputat Toni Comín ha dit a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, que l’estat espanyol s’acosta a una negociació transcendental sobre l’autodeterminació.
L’estat espanyol s’aproxima al que probablement serà la negociació política més transcendental que ha viscut des de la Transició. I, com aleshores, d’aquesta en depèn també l’estabilitat d’Europa.
Perquè només si l’estat espanyol de donar una sortida al seu conflicte polític amb… pic.twitter.com/PKOdwi80SN
— Toni Comín (@toni_comin) September 13, 2023
“El futur de la UE va indissolublement unit al futur dels seus estats membres”, ha començat dient Comín. “L’any 1978, l’estat espanyol va viure una negociació política transcendental que va permetre la transició de dictadura a democràcia i va permetre que, pocs anys després, Espanya s’incorporés a la UE.”
Ha prosseguit: “Aleshores, Europa va entendre que aquella negociació de la qual va sorgir el règim del 1978 era determinant no tan sols per a Espanya, sinó per a Europa, per al seu futur i la seva estabilitat.” I ha afegit: “Avui, l’estat espanyol s’aproxima al que probablement serà la negociació política més transcendental i decisiva que ha viscut des de la transició i, com aleshores, d’aquesta també en depèn l’estabilitat d’Europa.”
“Perquè només si l’estat espanyol és capaç de donar una sortida al seu conflicte amb Catalunya basada en els drets humans, la democràcia i els principis del pacte internacional de drets civils i polítics, és a dir, el dret d’autodeterminació, aquesta sortida serà sòlida i duradora“, ha reblat. I ha acabat dient: “Per això creiem que la comissió farà bé de seguir amb interès aquesta eventual negociació, tan important per al bé no solament de Catalunya.”
“És un atac a l’estat de dret”
“Una amnistia suposa negar l’existència de delictes i fulminar la separació de poders. És un atac a l’estat de dret“, ha assegurat l’eurodiputada del PPC, Dolors Montserrat, en una intervenció davant de Von der Leyen.
Montserrat ha criticat que Sánchez no hagi presentat encara al plenari les prioritats de la presidència espanyola, i ha vinculat aquest fet a les negociacions per la investidura. “No vol que es vegi en públic el que negocia en privat. No vol coincidir amb Puigdemont, un pròfug de la justícia que està aquí i li exigeix una amnistia”. I ha afegit: “El preu de la derrota electoral de Sánchez no pot ser una humiliació a Espanya”.
La cap dels socialistes espanyols a la cambra, Iratxe García, ha replicat a Montserrat assegurant que “qui posa en perill la unitat del país és qui avala o planteja una rebel·lió ciutadana contra els resultats democràtics”. I ha afegit: “La millor manera de defensar l’estat de dret és assumir el resultat democràtic”.
Per part de Ciutadans, l’eurodiputat Adrián Vázquez ha assegurat que el PSOE està “negociant amb un fugat de la justícia”. Segons Vázquez, el PSOE està plantejant “la impunitat dels que van atacar l’estat de dret per mantenir-se al poder”. I ha afegit: “No parlo d’Hongria ni Polònia, sinó del país que ostenta la presidència del Consell. Sentiu el crit d’auxili”.