16.04.2020 - 16:44
|
Actualització: 16.04.2020 - 19:09
La farmacèutica Maria Cosp, de Berga, ha enregistrat una petita classe molt aclaridora sobre la Covid-19 i les proves del coronavirus. El vídeo ha tingut molt d’èxit a les xarxes socials, i el podeu veure a continuació.
A grans trets, el punt de partida és aquest: el coronavirus 2019 és un agent víric amb una capa lipídica, és a dir, que és cobert de greix i per això és tan ‘fàcil de trencar amb el sabó i l’alcohol’. A la superfície d’aquest virus hi ha unes estructures amb forma d’espines que li confereixen aquesta semblança a una corona que els dóna nom. Les ‘espines’ encaixen a la perfecció amb les proteïnes receptores que hi ha a les cèl·lules de diversos òrgans que tenim al cos, com ara el budell, el ronyó i sobretot el pulmó –d’aquí que moltes afeccions siguin respiratòries.
Quan el coronavirus troba una cèl·lula on encaixar, ‘malament rai’, perquè comencen els problemes. La cèl·lula, posem per cas, del pulmó, obre comportes i el virus hi aboca tota la seva informació genètica. Un cop dins, s’hi reprodueix, tot creant estructures víriques noves que acaben sortint de la cèl·lula i enduent-se’n part de la membrana, i així escampen pel cos milers de porcions de Covid-19. A còpia d’infectar més i més cèl·lules, és quan el virus pot fer col·lapsar el nostre organisme, si el sistema immunitari no el protegeix prou.
És només el principi de la interessant lliçó que Cosp ofereix al vídeo, molt didàctic i amb un estil planer, però seriós. Per què no tots els organismes es col·lapsen? Com hi reaccionen, les nostres defenses? Quin paper hi fan, les proves de detecció? Com funcionen? Són les preguntes que, en menys de deu minuts, respon la farmacèutica.