[VÍDEO] Madaula, emocionada al parlament: “Violència masclista també és que et modifiquin una proposta sense la teva opinió”

  • El Parlament de Dones demana al govern un organisme per a prevenir, investigar, actuar i reparar la violència institucional al sector públic

VilaWeb
Redacció
24.11.2023 - 15:56
Actualització: 24.11.2023 - 16:12

La diputada de Junts Aurora Madaula ha fet una intervenció contundent, en la qual ha denunciat una situació de violència per part de companys i companyes. Al principi del discurs, Madaula ha agraït a les diputades presents que ha dit que l’havien ajudada durant la setmana i ha denunciat: “Sovint quan parlem de violència masclista parlem de violència física, però hi ha violències silencioses, dels companys, de les companyes.” “Violència masclista és portar el llaç lila i manifestar-se el 25-N i, després, imposar el masclisme a les teves organitzacions, institucions, entorns laborals o familiars”, ha reblat.

“Violència masclista és menystenir les dones que desafien intel·lectualment, […] utilitzar les dones i que aquestes es prestin a maltractar companyes”, ha continuat. En el discurs, que ha fet durant el Parlament de les Dones, integrat per diputades i representants del Consell Nacional de les Dones de Catalunya, també ha dit que l’assetjament mediàtic i parlamentari també era violència masclista i que practicar el feminisme volia dir incomodar, l’església, els poders fàctics i els companys de partit.

“Violència masclista és dir que hauries de riure més per poder progressar a la feina. A quants homes se’ls valora pel seu somriure? Violència masclista és que et menystinguin a la feina, no t’escoltin o modifiquin una proposta sense la teva opinió”, ha denunciat.

Vegeu la intervenció:

Malgrat no mencionar ningú en tot el discurs, Madaula ha compartit a les xarxes la intervenció de Sílvia Aldavert, coordinadora del grup de treball sobre la vulneració dels drets sexuals i reproductius, que denunciava que no fos aprovada ahir una de les declaracions de suport a Vanessa M. Cortés, investigada per haver defensat l’avortament a Andorra a la qual, en un principi, Junts havia de donar-hi suport, però que finalment se’n van desdir. Aldavert, en el discurs, va dir: “Tot i els grans esforços de moltes de nosaltres, diputades incloses, que s’han deixat la salut contra la violència política rebuda pels seus propis partits. Des d’aquí tot el reconeixement a totes les que posem els cossos en aquesta defensa. Estimades companyes, fins que no entenguem que les defensores som totes, que a totes ens hi va la vida i que no podem cedir ni un pas en aquest camí, el patriarcat guanya.”

En aquesta línia, ara fa un mes, Madaula va fer un discurs contundent en contra de la prohibició d’avortar a Andorra en tots els supòsits:

La declaració pactada

D’ençà que es va fer el primer ple del Parlament de les Dones, hi ha hagut canvis legislatius en l’àmbit de la violència masclista i, per aquest motiu, enguany s’han volgut abordar les novetats que es van introduir el 2020 amb la modificació de la llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista. En l’àmbit digital i polític, la declaració demana que es legisli per garantir un “espai digital lliure de violències masclistes” i que es promoguin programes educatius i formació obligatòria especialment per a professionals de l’àmbit judicial i policial per a evitar la revictimització.

Sobre la salut, el text opta per “reconceptualitzar” el sistema de salut amb un model feminista i eradicar la violència obstètrica com a forma de violència masclista. També es demana que es garanteixi l’atenció al dol gestacional, perinatal i neonatal. En relació amb els drets sexuals, reclama educació afectiva-sexual a tota l’etapa educativa obligatòria i de promoure un observatori de les vulneracions i violències vinculades als drets sexuals i reproductius. La declaració introdueix el concepte d’interseccionalitat i el considera clau per a no repetir dinàmiques excloents i sense el qual no es poden explicar les violències masclistes.

Finalment, la declaració demana al govern un organisme per a prevenir, investigar, actuar i reparar la violència institucional al sector públic.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor