03.08.2019 - 17:10
|
Actualització: 03.08.2019 - 20:10
Les autoritats daneses han informat que solament dimecres les altes temperatures a Europa al llarg del juliol van desfer dotze mil milions de tones de gel.
N’és un exemple una glacera a Kangerlussuaq, Groenlàndia, com en deixa constància un vídeo, que palesa els greus efectes de l’emergència climàtica. El vídeo el va publicar dijous a Twitter Laurie Garrett, periodista científica nord-americana.
This is a roaring glacial melt, under the bridge to Kangerlussiauq, Greenland where it's 22C today and Danish officials say 12 billions tons of ice melted in 24 hours, yesterday. pic.twitter.com/Rl2odG4xWj
— Laurie Garrett (@Laurie_Garrett) August 1, 2019
En un altre de posterior, Garret afirma que ciutadans locals li han dit que ‘probablement es tracta de la pitjor fosa en la història de Groenlàndia’. De fet, explica que els 22 °C assolits són la temperatura rècord mai registrada allí. Normalment, afirma, hi ha una fosa al juliol, però la que s’observa al vídeo és la segona.
Segons dades de l’Institut Meteorològic danès, al juliol Groenlàndia va perdre dos-cents mil milions de tones de gel. Ruth Mottram, una de les científiques que en forma part també en deixa constància a Twitter.
For those keeping track, this means the #Greenland #icesheet ends July with a net mass loss of 197 Gigatonnes since the 1st of the month. https://t.co/Qgwj6WtUzF
— Ruth Mottram (@ruth_mottram) August 1, 2019
També ha publicat una imatge a la xarxa social l’expert Pierre Markuse, tretes de fotografies del satèl·lit Sentinel 3. S’hi observen diversos punts blaus que corresponen a foses de gel.
Melt ponds🌊 in western Greenland, active 2019 wildfire🔥, and 2017 wildfire burn scar, #Greenland🇬🇱 1 August 2019 Enh. nat. col. #Copernicus #Sentinel-3🛰️ Full-size: https://t.co/Ecm3eT0erI #RemoteSensing #Wildfire Image is about 380 kilometers wide pic.twitter.com/HBHnffMeJX
— Pierre Markuse (@Pierre_Markuse) August 2, 2019
D’una altra banda, el meteoròleg finès Antti Lipponen ha fet una animació per a constatar l’evolució del desgel a la costa oest de Groenlàndia en divuit anys.
Part of #Greenland west coast on August 1st. Cloud-free years since 2001. MODIS / Terra data.
🎞: https://t.co/l7pHRVuDTz#NASAWorldview: https://t.co/pHPu00N1mV pic.twitter.com/UYZ7CSkky6— Antti Lipponen (@anttilip) August 1, 2019