Els científics no troben proves concloents de vida a Venus

  • S'ha detectat fosfina, una substància tòxica que a la Terra es produeix en bacteris que descomponen matèria orgànica

VilaWeb
Redacció
14.09.2020 - 17:40
Actualització: 14.09.2020 - 20:48

Un equip d’astrònoms ha publicat un article a la revista científica Nature Astronomy en què expliquen que no han trobat proves concloents de vida a Venus. Sí que han detectat fosina a l’atmosfera del planeta, un gas tòxic que a la Terra es produeix en bacteris que descomponen matèria orgànica quan no hi ha oxigen.

Aquestes darreres hores s’havia especulat amb la possible presència de vida micobacteriana a Venus, però els científics s’han mostrat prudents. Tanmateix, el descobriment és remarcable per a la comunitat científica.

‘És molt difícil d’explicar la presència de la molècula de la fosfina sense vida’, ha dit la cap de l’estudi, Jane Greaves, de la Universitat de Cardiff. Amb tot, Greaves mateix ha avisat que ‘seria molt complicat’ per a qualsevol tipus de vida sobreviure a Venus, un planeta amb molts gasos corrosius i una pressió atmosfèrica molt elevada que causaria la mort immediata a una persona. ‘Hi ha vida a Venus? Espero que sí, però no ho podem confirmar del tot’, ha afegit.

Segons que apunten els investigadors, la troballa de fosfina pot indicar que al planeta té el ‘potencial’ d’acollir vida i que hi podrien haver hagut processos fotoquímics o geoquímics. Segons que explica Greaves, es tracta d’un ‘experiment fet per pura casualitat’. ‘En realitat, va ser aprofitant la poderosa tecnologia de JCMT i pensant en futurs instruments. Vaig pensar que podríem descartar escenaris extrems, com els núvols plens d’organismes’, diu la líder de l’estudi, que reconeix que es van quedar en xoc quan van localitzar fosfina. Ara, l’equip de científics espera poder investigar a quina part exacta dels núvols està la fosfina i poder buscar altres gasos relacionats amb la vida.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor