Puigdemont, rebut al parlament danès per dos ex-ministres i un grup de diputats

  • Acabarà així la seva visita de dos dies al país

VilaWeb
Redacció
23.01.2018 - 10:00
Actualització: 23.01.2018 - 12:18

El president Carles Puigdemont ha estat rebut avui al parlament danès per un grup de diputats, entre els quals el socialista Holger K. Nielsen, ex-ministre d’Afers Estrangers danès; l’ex-ministre de Cultura Uffe Elbaek, del partit l’Alternativa (verds) i l’ex-primera ministra grenlandesa Aleqa Hammond, a més de Magni Arge, del partit independentista de les Illes Fèroe; Claus Kvist Hansen; Claus Kvist Hansen, del conservador Partit del Poble Danès; Nikolaj Villumsen i Palle Dragsted, del partit d’esquerra Enhedlisten (Aliança Roja i Verda).

Després de la reunió es preveu que Puigdemont faci una compareixença per parlar de l’actualitat política en relació amb la seva investidura. Justament avui Junts per Catalunya ha retirat la petició de delegació del vot de Puigdemont a la mesa del parlament.

Així es clourà una visita de dos dies a Dinamarca. I com que finalment la justícia espanyola no ha emès una nova euroordre per reclamar Puigdemont, el president continua ampliant el seu radi d’acció política. La visita d’avui al parlament, trobades més discretes amb polítics ahir al vespre i el debat de la tarda a la universitat són passos en aquesta direcció.

Dinamarca és un dels països on, per aplicació de l’article 155, s’ha tancat una delegació de la Generalitat. Era la delegació catalana als països nòrdics, que abastava Dinamarca, Noruega, Finlàndia, Suècia i Islàndia. Puigdemont mateix va inaugurar-la l’estiu passat. Però que ara no hi hagi la delegació en funcionament tampoc no ha pogut evitar la visita al parlament danès.

A la cambra danesa hi ha un grup d’estudi sobre Catalunya actiu des de fa temps. I Puigdemont es podrà reunir amb diputats que segueixen el cas català, com ara Magni Arge, de les Illes Fèroe, Nikollaj Villumsen de l’Aliança Roja i Verda, i Pelle Dragsted, que ha mostrat públicament el suport al president català. La visita de Puigdemont a una cambra europea es pot considerar una victòria política del president. Va arribar aquí amb els dubtes de si seria detingut i al final és rebut a la cambra danesa i la justícia espanyola esdevé impotent davant els seus moviments.

Dit això, fonts coneixedores de l’organització de la reunió expliquen a VilaWeb que alguns diputats danesos preferirien discreció, també dins la cambra. I el fet que la visita de Puigdemont hagi estat anunciada als quatre vents ha fet que alguns partits i diputats s’hagin fet una mica enrere. ‘Parlar sí. Parlar en públic, no.’ Potser per això, segons l’ACN, ahir al vespre era previst que Puigdemont sopés –ara sí, amb discreció– amb polítics danesos en actiu i retirats. La visita de Puigdemont, doncs, haurà estat plena d’acció política. Tant públicament, amb la visita a la cambra, com més discretament, tal com demanaven alguns diputats.

Quan s’acabi la reunió, Puigdemont farà una conferència de premsa per valorar els darrers esdeveniments polítics sobre la seva investidura, la no presentació de l’euroordre i els fruits que recull de la visita.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor