Unes 800 persones l’any són estafades amb criptomonedes, segons els Mossos

  • Els delictes relacionats amb les criptomonedes pugen entre un 15% i un 20% cada any, amb 1.600 denúncies el 2021

VilaWeb

ACN

15.05.2022 - 11:00
Actualització: 15.05.2022 - 22:21

Unes vuit-centes persones a l’any són víctimes d’estafes per falses inversions en criptomonedes, segons dades dels Mossos d’Esquadra. Els estafadors creen una plataforma en línia que recrea una pàgina web d’inversió i les víctimes, que veuen dades i gràfics falsificats sobre els seus guanys, creuen que estan comprant una moneda virtual. En realitat, però, tots els diners que inverteixen van a parar directament als estafadors. Els afectats per aquest engany poden arribar a aportar entre 20.000 i 40.000 euros abans d’adonar-se de l’engany. Els Mossos alerten, en una entrevista a l’ACN, que els delictes relacionats amb criptomonedes estan pujant entre un 15% i un 20% cada any, i el 2021 van arribar a les 1.600 denúncies aproximadament.

Tot i que les criptomonedes van entrar en circulació de forma activa fa uns deu anys, no va ser fins fa cinc anys que els Mossos d’Esquadra van detectar que els delinqüents les estaven utilitzant com una eina més. “Vam veure que els criminals les feien servir de diverses maneres: per ocultar les seves operacions, per cobrar rescats sense deixar rastre o per crear estafes d’inversió”, explica el cap de l’Àrea Central de Delictes Econòmics dels Mossos, el sub-inspector José Ángel Merino. La policia catalana assegura que, en contra del que es creu, les transaccions amb criptomoneda es poden rastrejar: “És difícil però no impossible”.

“Que els delinqüents facin servir monedes virtuals no és una moda, és quelcom que ha vingut per quedar-se”, diu Merino. De fet, afegeix que les denúncies relacionades amb criptomonedes no han deixat de créixer en els últims anys. Concretament, el subinspector detalla que cada any les denúncies d’aquest tipus creixen entre un 15% i un 20%.

Les falses inversions, l’estafa principal

El 2021 es van rebre unes 1.600 denúncies vinculades amb alguna moneda virtual. Segons assenyala Merino, la meitat, unes vuit-centes, es corresponen amb una estafa que la policia anomena falses inversions.

Es tracta d’un engany en què la víctima creu que està invertint en moneda virtual, però, en realitat, està enviant diners a un estafador. L’engany comença quan l’individu ofereix a una persona assessorament per comprar moneda virtual. Si accepta, l’estafador li demana una sèrie de pagaments d’entre 200 i 300 euros per donar-se d’alta en una plataforma a través de la qual podrà comprar i invertir en criptomonedes.

La plataforma, però, és un muntatge dels estafadors que recrea un lloc web d’inversions. Allà la víctima hi veu dades i gràfics del rendiment de les seves suposades criptomonedes. Llavors l’estafador intenta establir un vincle de confiança amb la víctima, el convenç que les seves inversions estan fructificant i el convida a fer aportacions més importants. Segons Merino, les víctimes poden arribar a aportar entre 20.000 i 40.000 euros, creient sempre que els estan invertint.

Aquests estafadors actuen com a bandes criminals i cada membre té rols determinats dins l’organització: el que capta, el que fidelitza, o el que crea la plataforma web falsa, entre altres. Segons les investigacions dels Mossos, aquests grups acostumen a operar des de call centers d’Europa de l’est, tot i que quan parlen ho fan en castellà, i tot el contacte que tenen amb la víctima el fan en línia o per telèfon.

Quan la víctima vol recuperar tant la inversió feta com els beneficis que teòricament ha obtingut, l’estafador li demana més diners sota el pretext que són despeses de gestió per la transferència. Finalment, l’estafador desapareix. “És llavors quan la víctima s’adona que ha patit una estafa i ve a comissaria”, puntualitza Merino.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor