01.02.2018 - 12:28
|
Actualització: 02.02.2018 - 09:35
Víctimes de la violència policíaca de l’1-O, experts internacionals i eurodiputats han reclamat avui al Parlament Europeu una resposta de la UE a la situació de Catalunya. L’acte, titulat ‘Drets fonamentals i civils a la Unió Europea: el cas català’, ha estat organitzat per la Plataforma de Diàleg UE-Catalunya i els eurodiputats d’ERC Josep-Maria Terricabras i Jordi Solé. S’hi ha projectat el documentari 1-O de Lluís Arcarazo. A la conferència, hi ha assistit Clara Ponsatí, consellera de Cultura, que va renunciar al seu escó a començament de setmana.
‘Espero que Europa, els poders, obrin els ulls i reconeguin d’una vegada per totes què va passar l’1-O’, ha dit Roger Español, que va perdre la vista en un ull per culpa de l’impacte d’una pilota de bola de la policia espanyola. Segons Español, que va passar bona part del dia al quiròfan i a l’hospital, era important poder explicar ‘en primera persona’ la situació a Brussel·les. ‘M’agradaria que Europa es pronunciés, no a favor de l’estat espanyol dient que és un problema intern, sinó reconeixent que és un problema de democràcia de la UE i que no s’ha de tornar a produir mai més’, ha dit.
Una altra víctima de la violència policíaca de l’1-O, Virgínia Martínez, ha explicat que diversos agents de la Guàrdia Civil li van impedir d’entrar al col·legi electoral on hi havia el seu marit i el seu fill i la van tirar a terra. Martínez ha revelat que havia estat dos mesos en tractament psicològic per la pressió i la por que va viure aquell dia, i ha deixat clar que l’1-O ha canviat per sempre el seu poble.
Alfred de Zayas, expert independent sobre Democràcia de l’ONU, ha dit: ‘Em preocupa que hi hagi presos polítics a Espanya; és escandalós que hi hagi presos polítics a Europa i que la Comissió Europea calli i no es pronunciï sobre violacions greus.’. Per ell, ‘la democràcia és el referèndum’. Per això ha criticat l’argument ‘legalista’ i ha recordat que hi havia hagut règims com l’apartheid de Sud-Àfrica, l’esclavitud o la segregació dels EUA o les lleis de Nuremberg a Alemanya que eren ‘perfectament legals’. També ha criticat el ‘fetitxisme de la llei’ i ha recordat que les normes ‘es poden canviar’.
‘És evident que si una part no vol dialogar, és un problema europeu’, ha dit De Zayas. I ha insistit que la Comissió Europea hauria d’intervenir-hi perquè la situació de Catalunya i Espanya és ‘un perill sobre la democràcia’.
L’eurodiputat eslovè Ivo Vajgl, portaveu de la Plataforma Diàleg UE-Catalunya, ha recordat que tenen el dret de posar en qüestió l’actitud d’Espanya i que si parlen de la situació a països llunyans com Burkina Faso també han de poder parlar sobre Catalunya. ‘Tinc un missatge per al govern espanyol –ha dit–: Catalunya és un afer europeu.’
L’eurodiputada espanyola Beatriz Becerra, ex-membre d’UPyD, ha assistit a la part final de la conferència per mostrar la seva oposició als arguments que s’hi han exposat i remarcar que, segons ella, la majoria de la cambra és contrària al procés independentista.