[VÍDEO] El director de VilaWeb s’enfronta a un diputat de Vox en una comissió del parlament

  • Vicent Partal i Joan Vall Clara, director del Punt Avui, han comparegut a la Comissió de Política Lingüística

02.04.2025 - 14:06
Actualització: 02.04.2025 - 18:01
00:00
00:00

Vicent Partal, director de VilaWeb, ha comparegut a la Comissió de Política Lingüística del Parlament de Catalunya per informar els diputats sobre la situació dels mitjans de comunicació en català. Gran part de la intervenció de Partal ha versat sobre la presència digital del català i com millorar-la –en especial, a les cerques de Google– i les fonts de finançament públiques dels mitjans de comunicació, però també ha parlat sobre com el periodisme hauria de tractar l’extrema dreta. Partal ha explicat els criteris que recomanen la major part de les organitzacions periodístiques europees i com els segueix VilaWeb.

La seva intervenció ha enervat el representant a la comissió de l’ultradretà Vox, Manuel Jesús Acosta, que ha dit que l’havia insultat per la catalogació d’extrema-dreta i de partit racista, però Partal ha aprofitat l’ocasió per il·lustrar sobre la tasca del periodisme a la resta de diputats. “El periodisme és un ofici que consisteix a explicar les coses que passen. No consisteix a treure la mà, veure que plou i preguntar a dues persones si plou. Per al periodisme, si plou és que plou. I l’extrema dreta és l’extrema dreta.”

Abans, Partal ha explicat que, respecte dels partits d’extrema dreta, VilaWeb explica allò que fan, els fets, però identificant sempre que són d’extrema dreta a cada article i sense donar-los mai veu: “Mai se’ls ha d’entrevistar, mai se n’ha de citar entre cometes les intervencions. S’han d’explicar amb un llenguatge propi, però no se’ls ha de donar veu mai, per no ser corretja de transmissió de la seua ideologia.” Això és important, ha dit, per la particularitat de l’extrema dreta, i específicament amb el racisme, que és considerat un crim –i no una ideologia– per les convencions internacionals de drets humans. “Parlem d’una excepció respecte de la resta. Pots ser liberal, conservador, comunista, socialista… i opinar el que vulguis sobre això. Però el racisme no és una ideologia, és un crim.”

És per això, ha dit, que els periodistes han de tenir una actitud molt concreta sobre això, i “a VilaWeb ho complim del tot amb els partits que en formen part”. Arran d’això, ha dit que no contestaria al diputat de Vox, que abans li havia negat l’autoritat de parlar pels diners públics rebuts per VilaWeb i que Vox voldria investigar-ho per tallar-los d’arrel, però ha aprofitat l’ocasió per dir que no acceptaria mentides. “Nosaltres no vivim de la política pública, vivim dels nostres subscriptors, que paguen voluntàriament”, ha dit Partal, i ha explicat la diferència entre la publicitat institucional –que hauria de ser perquè el govern es comuniqués amb els ciutadans, però que ha dit que s’havia allunyat d’aquesta finalitat–, la subvenció estructural i les subvencions per projectes, a les quals VilaWeb va renunciar per la seva arbitrarietat.

Vall Clara també s’enfronta a Vox i el PP

Tot seguit, ha comparegut Joan Vall Clara, director del Punt Avui, que també ha parlat en gran part dels ingressos públics i, en particular, de la publicitat institucional, que ha denunciat com un greuge perquè en reben molts més diaris que tenen menys lectors que ells. Això l’ha dut a enfrontar-se als diputats del PP –Pau Ferran Navarro– i Vox, Acosta, que han volgut vincular els ingressos públics amb la línia editorial catalanista del Punt Avui.

De fet, Vox li ha arribat a dir que no podia parlar de periodisme un diari amb tants ingressos del govern de la Generalitat, i li ha dit que la funció de El Punt Avui és generar titulars a favor de l’independentisme. “Vostè diu mentides. O per ignorància o per ganes de mentir”, li ha contestat Vall Clara. El diputat de Vox li havia dit que els darrers quatre anys Hermes Comunicacions –empresa editora del Punt Avui– va rebre 2.564.215 euros en subvencions de la Generalitat de Catalunya, i n’havia posat en dubte la independència periodística. Vall Clara li ha retret que a partir d’aquesta xifra interfereixi que no són lliures, i li ha recordat la comparativa amb altres mitjans: “Si som els que n’hem rebut menys! Si hi ha diaris que en aquest temps han rebut 10, 12, 15 i 20 milions d’euros! I, mirant les condicions objectives d’aquells diaris, estan molt per sota del que els hauria de tocar.”

Al diputat del PP, que havia dit que les subvencions de la Generalitat sempre beneficien els diaris amb una línia editorial catalanista, li ha contestat que malgrat que està d’acord que la manera com la Generalitat ha repartit els diners als mitjans no ha estat equitativa, la relació del PP amb els mitjans afins en aquells territoris on governen és molt pitjor: “Vostès aquí no hi han sigut mai al govern, però hi han estat a un munt de comunitats autònomes. És mil vegades més vergonyós que això de Catalunya. Comunitats autònomes on els únics que han governat han sigut vostès i el PSOE.” Tot amb tot, ha dit que aquest problema és present arreu d’Europa, perquè el repartiment de diners públics als mitjans “és una gran llaminadura”.

Vall Clara ha recordat que va denunciar la Generalitat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) pel repartiment de la publicitat institucional i ho ha il·lustrat amb la quantitat de planes de publicitat que va rebre l’edició en paper del diari Ara durant el govern de Pere Aragonès. Segons les dades que ha mostrat, entre el 2022 i el 2025, l’Ara va rebre 635 planes de publicitat contra les 206 que va rebre el Punt Avui, “per un diari que ven un 10% menys que nosaltres”.

Podeu veure a continuació les dues compareixences senceres:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

dldtdcdjdvdsdg
311234567891011121314151617181920212223242526272829301234567891011
dldtdcdjdvdsdg
311234567891011121314151617181920212223242526272829301234567891011
Fer-me'n subscriptor