18.08.2020 - 21:50
|
Actualització: 24.09.2024 - 03:57
Si ja comencem a estar una mica tips de dinar sempre de carmanyola, potser ens convé de posar els peus de tant en tant en un restaurant. Hi entrem disposats a sorprendre’ns i demanem la carta de plats: entre els recomanats pel xef avui tenim, d’entrants, vichyssoise amb polsim de caiena o bé ensalada russa, amanida waldorf o ensalada niçarda, totes amb un toc de xantillí; i, de segon, bistec tàrtar amb pensament de tamarinde, per a paladars delicats, o hamburguesa amb xili i tabasco, apte únicament per a estómacs forts. Fem una ullada per si de cas a la carta d’entrepans: biquini, frankfurt –amb salsa maionesa o tàrtara– i sandvitxos variats. Són combinacions del tot inventades, però n’estem segurs que a gairebé ningú no deuen haver semblat estranyes o inversemblants, de tan avesats com estem a la freqüent i creixent experimentació culinària amb espècies de gustos remots i productes més nostrats… malgrat que, en el fons, tinguin orígens igual de llunyans!
Paraules viatgeres d’avui:
carmanyola: Carmagnola, Piemont
vichyssoise: Vichèi (en francès, Vichy), Alvèrnia
caiena: Caiena, Guaiana
ensalada russa: de Rússia
amanida waldorf: Hotel Waldorf-Astoria, Nova York
ensalada niçarda: de Niça
crema xantillí: Chantilly, França
bistec tàrtar: Tatària
tamarinde: en àrab, ‘dàtil de l’Índia’
hamburguesa: Hamburg, Alemanya
xili: Xile
tabasco: Tabasco, Mèxic
biquini: Sala Bikini, Barcelona
frankfurt: Frankfurt, Alemanya
maionesa: de Maó
salsa tàrtara: de Tatària
sandvitx: Sandwich, Anglaterra
—Què és Viatjar de paraula?
—Tots els articles
—Suggeriments per a la secció: marti.crespo@partal.cat