Viatjar de paraula (19): Cuina cosmopolita

  • Aquest estiu us convidem a voltar món sense necessitat de moure-us de casa

VilaWeb

Text

Martí Crespo

18.08.2020 - 21:50
Actualització: 24.09.2024 - 03:57

Si ja comencem a estar una mica tips de dinar sempre de carmanyola, potser ens convé de posar els peus de tant en tant en un restaurant. Hi entrem disposats a sorprendre’ns i demanem la carta de plats: entre els recomanats pel xef avui tenim, d’entrants, vichyssoise amb polsim de caiena o bé ensalada russa, amanida waldorf o ensalada niçarda, totes amb un toc de xantillí; i, de segon, bistec tàrtar amb pensament de tamarinde, per a paladars delicats, o hamburguesa amb xili i tabasco, apte únicament per a estómacs forts. Fem una ullada per si de cas a la carta d’entrepans: biquini, frankfurt –amb salsa maionesa o tàrtara– i sandvitxos variats. Són combinacions del tot inventades, però n’estem segurs que a gairebé ningú no deuen haver semblat estranyes o inversemblants, de tan avesats com estem a la freqüent i creixent experimentació culinària amb espècies de gustos remots i productes més nostrats… malgrat que, en el fons, tinguin orígens igual de llunyans!

Paraules viatgeres d’avui:
carmanyola: Carmagnola, Piemont
vichyssoise: Vichèi (en francès, Vichy), Alvèrnia
caiena: Caiena, Guaiana
ensalada russa: de Rússia
amanida waldorf: Hotel Waldorf-Astoria, Nova York
ensalada niçarda: de Niça
crema xantillí: Chantilly, França
bistec tàrtar: Tatària
tamarinde: en àrab, ‘dàtil de l’Índia’
hamburguesa: Hamburg, Alemanya
xili: Xile
tabasco: Tabasco, Mèxic
biquini: Sala Bikini, Barcelona
frankfurt: Frankfurt, Alemanya
maionesa: de Maó
salsa tàrtara: de Tatària
sandvitx: Sandwich, Anglaterra

Què és Viatjar de paraula?
Tots els articles
—Suggeriments per a la secció: marti.crespo@partal.cat

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem