20.07.2021 - 14:35
|
Actualització: 20.07.2021 - 16:42
Jeff Bezos, el fundador d’Amazon, ha viatjat a l’espai a bord de la càpsula New Shepard, de la seva empresa Blue Origin. El seu germà Mark Bezos i la pilot de vuitanta-dos anys Wally Funk l’han acompanyat a la missió. Funk va passar les proves per a ser astronauta als seixanta, però la NASA la va refusar per ser dona. També hi ha anat un quart viatger, Oliver Daemen, un pilot neerlandès de divuit anys, fill d’un milionari que va pagar vint milions de dòlars perquè hi anés. Daemen és la persona més jove que ha anat mai a l’espai. Al començament, un desconegut va pagar vint-i-vuit milions de dòlars en una subhasta per a ser-hi, però es va fer enrere per problemes d’agenda.
Podeu recuperar ací la retransmissió del vol:
Un viatge de deu minuts
El coet, de 18,3 metres d’alçada, ha viatjat verticalment i s’ha enlairat a setanta-cinc quilòmetres d’altura. Tot seguit, la càpsula se n’ha separat i ha continuat pujant fins a arribar a cent quilòmetres, la línia Karman, que marca el començament de l’espai segons la convenció internacional. Després, ha començat una caiguda lliure amb tres paracaigudes i retro-coets i ha aterrat al desert. En total, el trajecte ha durat deu minuts i divuit segons.
Branson, primer turista a viatjar a l’espai
Fa una setmana, Richard Branson, fundador de Virgin, va ser el primer turista espacial de la història a viatjar a l’espai. El 10 de juliol proppassat, es va enlairar des de Nou Mèxic, als EUA, juntament amb tres tripulants més: l’astronauta Beth Moses, l’enginyer Colin Bennett i la vice-presidenta de l’empresa, Sirisha Bandla.
El trajecte es va fer en un avió espacial, el VSS Unity, que portava incorporada una nau nodrissa, i es va enlairar des de la plataforma Spaceport America. Quan va assolir una altitud de quinze quilòmetres es va separar de la nau i va continuar el trajecte fins als vuitanta.