Viatge a l’infern del Sol

  • ‘Solar Orbiter’, un nou visitant a la nostra estrella

VilaWeb
Emisión de masa coronal
Enric Marco i Soler
26.06.2018 - 05:10

Conèixer com funciona el Sol és essen­cial per a la supervivència de la societat tecnològica. És necessari preveure quan i per què pot créixer una nova tempesta solar i com ens pot afectar. Per aquesta raó, a banda d’un interès purament científic, de ciència bàsica, així com d’altres influències sobre la Terra, ens hem preocupat per estudiar el Sol de manera detallada, primer des d’observatoris terrestres i, des de fa tres dècades, des de l’espai. Aquests estudis s’engloben dins de la meteorologia espacial, dedicada a l’estudi i predicció de tempestes solars.

Ja fa vint anys que la missió conjunta SOHO (Solar Heliospheric Observatory) de les agències espacials europea i nord-americana, l’ESA i la NASA, analitza de manera continuada el nostre estel des d’un punt d’observació privilegiat d’estabilitat gravitatòria a uns 1,5 milions de quilòmetres de la Terra. El satèl·lit SOHO començà les operacions el maig de 1996 i, amb una durada nominal de la missió de dos anys, acaba de superar-ne vint de funcionament. Ara mateix és el satèl·lit d’observació solar més veterà de la història. Vicent Domingo Codoñer, actualment professor honorari de la Universitat de València, en va ser director científic durant més de deu anys.

«Conèixer com funciona el Sol és essen­cial per a la supervivència de la societat tecnològica»

Durant aquest temps, el coneixement sobre el Sol ha crescut de manera exponencial mercè a les dades aconseguides per la dotzena d’instruments científics a bord de SOHO. Ara sabem més sobre l’estructura interna, les variacions de brillantor, l’activitat magnètica, l’escalfament de l’atmosfera solar, els fluxos de partícules i la interacció d’aquestes amb la magnetosfera terrestre (Balwin, Fleck i Müller, 2015). Així mateix, cal destacar l’interès de l’equip de la missió per compartir a la web les imatges i vídeos de manera diària, la qual cosa n’ha permès l’ús tant dels científics com del públic en general.

Malgrat tot el que sabem ara del Sol, això no és suficient per comprendre bé com es crea i controla l’heliosfera. Per a compondre una imatge coherent, és necessari estudiar de prop el Sol per a discernir l’origen de les partícules presents a l’heliosfera i la seua relació amb el camp i estudiar-ne l’evolució des de l’interior solar fins les capes més externes. Tanmateix, el disseny d’una missió per a acostar-se al Sol comporta un desafiament tecnològic sense precedents. La immensa calor i el flux variable de partícules energètiques solars que hauria de suportar la nau són reptes difícils de superar. Reptes en els quals ha estat treballant l’equip de Solar Orbiter.

 Llig l’article sencer al web de Mètode

Enric Marco i Soler és doctor en Física Solar, tècnic superior d’investigació del Departament d’Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València i col·laborador dels projectes IMaX (Imaging Magnetograph eXperiment) i SO/PHI (Solar Orbiter Polarimetric and Helioseismic Imager).

José Luis Gasent Blesa és enginyer de telecomunicació, tècnic superior d’investigació del Grup d’Astronomia i Ciències de l’Espai (Laboratori de Processat d’Imatges) de la Universitat de València i gestor de projectes d’investigació relacionats amb la instrumentació espacial.

Julián Blanco Rodríguez és doctor en Física Solar, tècnic superior d’investigació del Grup d’Astronomia i Ciències de l’Espai (Laboratori de Processament d’Imatges) de la Universitat de València i coinvestigador dels projectes IMaX (Imaging Magnetograph eXperiment) i SO/PHI (Solar Orbiter Polarimetric and Helioseismic Imager).

QUÈ ÉS MÈTODE?

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor