14.09.2016 - 22:00
Quan falten dues setmanes per a la qüestió de confiança, es van esvaint algunes incògnites sobre el que vol ser un punt d’inflexió del camí cap a la independència. Tan bon punt el president Carles Puigdemont va anunciar que se sotmetria a la qüestió de confiança, la CUP va fer seva la proposta de referèndum unilateral d’independència i la va posar damunt la taula de negociació. Amb tot, Puigdemont havia avisat que no hi hauria cap negociació sobre la qüestió de confiança i que ell presentaria el seu programa, que aniria acompanyat del suport també al pressupost de la Generalitat per al 2017.
Amb el pas de les setmanes, les posicions dels uns i dels altres s’han anat moderant i ningú no formula cap exigència ni cap contrapartida. La CUP ja ha dit que farà confiança a Puigdemont i a la seva voluntat de culminar el procés d’independència. El govern ha atenuat la condició del suport al pressupost i ha emprès la negociació per a presentar els comptes del 2017 a final d’octubre. Les dues parts de la majoria independentista, Junts pel Sí i CUP, volen evitar que el procés es torni a encallar i accepten de cedir una mica.
El 28 de gener Puigdemont presentarà una proposta de culminació del full de ruta independentista amb uns compromisos i un calendari clars. Aquests dies ja ha ensenyat les grans línies de la proposta: última oferta d’un referèndum negociat al govern espanyol i anunci d’aprovació de les lleis d’independència a començament de l’estiu del 2017. Per al govern espanyol, el temps començarà a córrer, com un compte enrere.
Puigdemont vol convocar un referèndum sempre que sigui viable, vinculant i homologable internacionalment. I, segons fonts de Presidència consultades per VilaWeb, això voldria dir convocar un referèndum ‘tolerat’ o ‘negligit’ per l’estat espanyol, perquè tothom té coll avall que és pràcticament impossible que sigui acordat. El govern està decidit a no repetir el 9-N, que va tenir un valor i una funció en el moment que es va fer: ‘Ara cal fer un pas més, un pas definitiu’, diuen.
Sigui com sigui, Puigdemont considera que val més no lligar-se a una idea fixa, sinó decidir la fórmula del desenllaç quan sigui el moment oportú. I, en canvi, avançar fins a l’aprovació de les lleis d’independència mentre el rellotge va avançant en el compte enrere d’un acord amb l’estat espanyol. El president ha dit que a l’hora de la veritat caldria prendre l’opció que fos més positiva i més eficaç: referèndum, eleccions constituents o qualsevol que es presenti.
Quant a la CUP, dimarts el diputat Benet Salellas va refermar que la seva proposta política contenia un referèndum vinculant aquesta legislatura i que ‘probablement’ el desllorigador es definiria aquestes setmanes vinents: ‘Ja vam deixar clar que la legislatura té recorregut, que encara hi ha coses que podem fer per la independència en aquesta legislatura i que hi serem en les que es puguin fer. De moment, el nostre vot és sí a la qüestió de confiança’, va reblar Salellas quan Puigdemont ja havia anunciat que oferiria l’última oportunitat al govern espanyol.