22.08.2019 - 21:50
|
Actualització: 23.08.2019 - 08:58
Avui fa trenta anys que més d’un milió i mig de persones de les repúbliques bàltiques van agafar-se les mans per fer una cadena humana de sis-cents quilòmetres, l’anomenada Via Bàltica. Anava de Vílnius (Lituània) a Tallinn (Estònia), passant per Riga (Letònia). La Via Bàltica denunciava l’autoritarisme soviètic i reivindicava la independència d’aquestes repúbliques, que es va assolir dos anys després.
Per rememorar aquella fita, ciutadans de Lituània han organitzat una altra cadena, aquesta vegada de deu quilòmetres, a Vílnius. Pretén aplegar deu mil persones per a unir la plaça de la catedral, al centre de la capital, amb el cartell de la ciutat que hi ha a la carretera entre Vílnius i Ukmerge.
Ignas Brazauskas, l’ideòleg i un dels organitzadors d’aquesta nova cadena, diu que la idea és repetir aquestes commemoracions cada cinc anys per establir una nova tradició, segons que ha explicat a l’agència lituana de notícies BNS. L’objectiu final és de repetir la cadena original entre tots tres països el 2039, quan se’n commemori el cinquantè aniversari.
A banda aquesta iniciativa, tots tres països han organitzat actes commemoratius diversos. Per exemple, als municipis fronterers entre els estats, s’hi faran concerts.
Vegeu en aquest vídeo com fou la Via Bàltica:
Hong Kong convoca la seva Via
Inspirats pel trentè aniversari de la Via Bàltica, els activistes pro-democràcia d’Hong Kong també han convocat avui una cadena humana, que pretén abastar 36 quilòmetres. Es farà a les set del vespre, hora local, la mateixa hora en què començà la Via Bàltica. No se sap quanta gent s’hi aplegarà, perquè ha estat convocada anònimament en un fòrum d’internet en què els activistes acostumen a discutir-hi plans.
Thirty years after 2 million people formed a 600km human chain, linking Estonia, Latvia & Lithuania, Hong Kongers are planning to recreate the Baltic Way this Friday night with the Hong Kong Way, totalling ~32km. https://t.co/joj7QM5Ixe pic.twitter.com/XYC07iHK1T
— Mary Hui (@maryhui) August 19, 2019
Els ciutadans han estat convocats a aplegar-se prop de les tres principals línies de metro d’Hong Kong per fer una cadena que travessi l’illa i els nous territoris. És una nova acció de protesta en la dinàmica de lluita pro-democràtica que els activistes mantenen amb les autoritats locals i la Xina de fa setmanes.
‘Els estats bàltics van ensenyar al món que estaven units. Ara, els residents d’Hong Kong també ho estan. Fem cinc demandes. Totes han de ser satisfetes, especialment la principal: el sufragi universal’, deia l’usuari que va començar el fil al fòrum, segons mitjans locals.
‘Urgim el govern central i el d’Hong Kong a escoltar la forta opinió pública de la gent que lluita per la democràcia i la llibertat, i a implantar el sufragi universal immediatament.’ I destaca: ‘Atraurem els focus dels mitjans internacionals per demostrar a la comunitat internacional la nostra determinació i la nostra unitat a l’hora de lluitar per la democràcia. Impulsarem Hong Kong en l’agenda internacional, amb l’esperança de rebre més suport internacional.’
Les cadenes humanes al món
Si bé la Via Bàltica va inspirar més cadenes humanes arreu –com la Via Catalana–, no va ser pas la primera. Als Estats Units, per exemple, cinc milions de persones van donar-se les mans el 1986 per a recaptar diners contra la fam. El 2004 Taiwan i Bangladeix també van organitzar sengles cadenes en què participaren milions de persones. Quatre anys més tard, un milió de manifestants s’unien a Geòrgia per protestar contra la intervenció militar russa.
L’11 de setembre de 2013 es féu la Via Catalana: 1,6 milions de persones van omplir els 400 quilòmetres entre el Pertús i Vinaròs.