Vi Planetes Clàssic, el paisatge impactant de les vinyes en costers 

  • Els vins de l’enòloga Ester Nin al Priorat han arribat al màxim prestigi internacional · Dins la sèrie “Cinc vins negres catalans per a tastar aquest estiu”

VilaWeb
Montserrat Serra
22.08.2024 - 21:40
Actualització: 22.08.2024 - 21:43

El Planetes Clàssic s’elabora al celler Família Nin Ortiz, que és impulsat per la parella Ester Nin i Carles Ortiz a Porrera (Priorat). Ester Nin és una de les enòlogues més prestigioses del Priorat i també en l’àmbit internacional. Els seus vins han estat reconeguts per revistes i prescriptors de prestigi. El seu Planetes Clàssic és un vi ple de virtuts i li hem demanat que ens l’expliqui. El seu relat és ordenat i clar, de manera que us l’oferim sense tocar-lo.

Ester Nin explica: “Planetes és el nom de la finca d’on surt aquest vi, perquè nosaltres sempre volem donar valor a les finques d’on surten els nostres vins. En Carles i jo ens vam conèixer el 2007. Aleshores ell venia tot el raïm de les vinyes de Planetes, però el 2008 vam decidir de començar a elaborar part del raïm, perquè el preu havia començat a baixar. Com més s’abaixava el preu del raïm, més Planetes Clàssic fèiem. Finalment, vam decidir de vinificar tota la finca i adequar la finca al cupatge que volíem fer. I el cupatge del Planetes Clàssic (això de ‘clàssic’ ve perquè creiem que és el cupatge clàssic del Priorat) és una barreja de garnatxa i carinyena, que són les dues varietats estrella, i dins la garnatxa també hi ha una mica de garnatxa peluda. Normalment, és un 60% de garnatxa (entre un 15% i un 20% de garnatxa peluda) i un 40% de carinyena. També hi posem una miqueta de blanc, molt poc, un 3%.”

“Per què, aquest cupatge? Havíem començat a fer el Nit de Nin Mas d’en Caçador i quan vam decidir de vinificar tota la finca de Planetes vam voler copiar el cupatge del Mas d’en Caçador, que és una finca amb vinya vella, històrica, molt bonica, amb altura. Planetes és la còpia del Mas d’en Caçador, però amb vinya plantada per nosaltres. Per això el Planetes Clàssic és un vi molt especial, familiar, que hem creat de zero: vam comprar la finca, la vam plantar, l’hem anat empeltant amb les varietats que ens interessaven (unes vinyes de cabernet i merlot les vam empeltar amb garnatxa peluda).”

“Aquest vi fermenta amb tines de 3.200 litres i després té una criança de disset mesos amb tines entre 2.700 i 3.000 litres. I a vegades també ens agrada elaborar una petita part del vi en bóta o àmfora, però sempre és un percentatge petit. Després l’embotellem i el traiem al mercat. Des del 2019 considerem que ja hem fet tots els canvis que volíem en aquest vi i que oferim un vi molt seriós. Creiem que és un gran vi, però a un preu que es pot pagar. La relació qualitat-preu és molt bona. Perquè és un vi amb una gran capacitat d’envelliment. I tot el raïm prové d’una sola finca, no comprem pas raïm.”

El valor del Planetes té a veure sobretot amb el treball que la família Nin Ortiz fa durant tot l’any a la vinya, un treball en ecològic i biodinàmic, en un terrer que implica una agricultura molt extrema. Nin continua: “L’altra cosa que m’agrada remarcar és que vam plantar la garnatxa entre els anys 1999 i el 2000, i la carinyena la vam plantar el 2007 i 2008. La garnatxa és plantada en bancals i la carinyena, en costers. Aquest coster s’ha plantat amb cinc clons diferents de carinyenes de diferents vinyes velles del Priorat. De manera que el que intentem és reproduir la complexitat que tenen les vinyes velles pel que fa al material vegetal. També el material vegetal de la garnatxa peluda prové de diferents finques velles del Priorat. I encara, amb relació a la carinyena, dir-vos que l’hem plantada amb una densitat de nou mil plantes per hectàrea i això ens dóna una qualitat de carinyena impressionant. Aquesta carinyena la vinifiquem amb rapa, que és una mesura ancestral, com llaurar amb la mula, que també ho fem. Per això insisteixo que oferim un producte de gran qualitat, en tots els processos, i a un preu molt competitiu. Estem molt orgullosos d’aquest vi.”

Continguts només per a subscriptors

Aquesta notícia només és visible per als membres de la comunitat de VilaWeb fins el dia 23.08.2024 a les 01:50 hores, que s'obrirà per a tothom. Si encara no en sou subscriptor cliqueu al botó següent

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor