Vi Mas de la Pansa Trepat, negres a la Conca de Barberà

  • Amb la varietat trepat es fan vins negres de gran personalitat · Dins la sèrie “Cinc vins negres catalans per a tastar aquest estiu”

VilaWeb

Text

Montserrat Serra

20.08.2024 - 21:40
Actualització: 20.08.2024 - 21:45

Amb la varietat trepat es fan vins negres molt interessants. Us en proposem un, el Mas de la Pansa Trepat 2019, del celler del mateix nom, obra de la jove Imma Soler. Un vi amb vint-i-nou dies de maceració en tines d’acer inoxidable, en què fa la fermentació alcohòlica i malolàctica. El vi passa sis mesos en bóta nova de roure francès de gra fi i poc torrat, per a aconseguir estructura, però sense que marqui gaire la fusta, per després passar a guardar el vi en ampolla. El projecte vinícola és associat al Viver de Celleristes de Barberà de la Conca, una de les claus per a entendre el rejoveniment de la DO Conca de Barberà.

Els vins de Mas de la Pansa van veure la primera anyada el 2016 en el si del Viver de Celleristes, un projecte que va néixer el 2007: dins l’antiga seu de la Societat Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca, fundada l’any 1894 i que té l’honor de ser la primera que es va constituir a Catalunya i a l’estat espanyol, després de molts anys en desús s’hi va instal·lar el Viver d’Empreses Vinícoles, una iniciativa pionera impulsada conjuntament per l’Ajuntament de Barberà de la Conca, la Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca, el Consell Comarcal i la DO. La intenció: que emprenedors que vulguin desenvolupar un projecte empresarial dins el sector vitivinícola d’una manera singular i minimitzant els riscs inicials que implica la creació d’una empresa d’aquestes característiques puguin fer-ho durant els primers deu anys en aquest espai compartit. La voluntat de dinamitzar el sector va fer efecte i ja han sortit del Viver uns quants cellers impulsats per joves.

El trepat és una varietat de raïm que es cultiva pràcticament tan sols a la Conca de Barberà, en cap lloc més del món. Una varietat negra, de poca graduació, que dóna uns vins fins i elegants. Tradicionalment, aquest raïm s’ha destinat a l’elaboració de vins rosats i durant dècades era l’única varietat negra permesa per a elaborar cava rosat. Tot i ser un territori vinícola antic, no va ser fins el 2004, solament fa vint anys, que el celler Carles Andreu va elaborar i comercialitzar per primera vegada un vi negre de trepat. El resultat va convèncer tothom i va marcar una nova etapa a la DO Conca de Barberà. Avui, quinze cellers de la vintena que hi ha a la Conca ofereixen el seu negre de trepat, un vi especiat i amb record de fruita vermella, poc estructurat, amb poca graduació i bona acidesa.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor