Vi, literatura i paisatge, un maridatge que va començar al Priorat fa deu anys

  • El Centre Quim Soler la Literatura i el Vi celebra el desè aniversari amb una 'Poetada' i una jornada amb Maria Antònia Oliver, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

VilaWeb

Text

Montserrat Serra

23.07.2016 - 02:00

A la comarca del Priorat, al poble del Molar, on la meitat és Denominació d’Origen Montsant i l’altra meitat Denominació d’Origen Priorat, fa deu anys que batega el Centre Quim Soler de la Literatura i el Vi. Per celebrar aquests deu anys, s’ha organitzat un seguit d’activitats, que van començar el mes de febrer amb un recital d’Enric Casasses i Arturo Gaya (que enguany ha musicat versos del llibre Bes Nagana, de Casasses). Aquest acte lliga amb l’origen del centre: la primera activitat pública que s’hi va fer, el 2006, va ser un recital d’en Casasses.

Roser Vernet, presidenta de l’associació, ens explica que, entre més activitats, aquest estiu el Centre Quim Soler patrocina un espai de poesia, conduït per Mercè Folch, durant sis setmanes, a ‘El matí de Catalunya Ràdio’. És un joc de parelles poètiques eminentment joves, sota el títol de ‘Poetada’: Anna Gual i Mireia Calafell (20 de juliol), Blanca Llum Vidal i Maria Cabrera (27 de juliol), Josep Pedrals i Marçal Font (3 d’agost), Meritxell Cucurella i Eduard Carmona (10 d’agost), Núria Martínez-Vernis i Martí Sales (17 d’agost) i Anna Pantinat i Laia Carbonell (24 d’agost). I el dia 30 de juliol es farà la tertúlia Viterària de l’estiu (se’n fa una cada estació), amb Maria Antònia Oliver, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, que és sòcia del centre.

Maria Antònia Oliver és de la mateixa generació literària que l’escriptor Joaquim Soler (1940 – 1993), autor de novel·les com ara Cambra de bany, Una furtiva llàgrima i París Bis (edició pòstuma del 2014). L’associació també té per objectiu mantenir viu el llegat literari d’aquest autor.

El Centre Quim Soler té uns cent trenta socis, una part dels quals són cellers de la comarca. Cada any, un d’aquests cellers aporta una quantitat d’ampolles d’un dels vins que elabora, i que s’etiqueten amb la imatge del centre. Enguany el vi triat és un dels negres del celebrat enòleg Joan Asens. El Centre Quim Soler és segurament el primer que va impulsar aquesta relació entre la literatura, el vi i el territori.

Aquesta associació també ha creat un projecte del tot singular: Priorat en Persona. Roser Vernet explica que, des del 2009, organitzen trobades amb escriptors, que vénen a passar quatre dies al Priorat per conèixer el territori. Cada any s’hi apleguen sis escriptors de gèneres, generacions i procedències diferents de tots els Països Catalans. Per a cada edició es trien quatre adalils, que són persones de la comarca, de llocs i oficis diferents, a qui s’encarrega de fer viure el seu Priorat més personal i essencial als escriptors convidats. Els autors, arran de l’experiència, escriuen uns texts en forma d’entrada de diccionari. L’any següent tornen al Priorat per presentar les creacions en escoles de primària i secundària i a la biblioteca de Falset. També es fa un acte de cloenda obert a tothom, on llegeixen alguns dels texts i on es projecta el vídeo de la seva estada l’any anterior (perquè les estades s’enregistren en vídeo).

Aquest material s’aplega en una pàgina web. D’aquesta manera, el Centre Quim Soler va construint un diccionari literari del Priorat, que va creixent d’any en any i que va construint un imaginari de la comarca. Avui hi ha unes dues-centes entrades al diccionari literari del Priorat en Persona. Aquesta iniciativa s’afegeix a algunes altres de gran importància, que impulsen la preservació d’un territori que encara conserva una força primigènia: el Centre Quim Soler és una de les moltes associacions que formen part de Prioritat, l’entitat que coordina la candidatura del Priorat com a paisatge agrícola de muntanya mediterrània, a la UNESCO.

Per tancar la commemoració dels deu anys, el centre organitzarà a l’octubre una Ruta Quim Soler per la ciutat de Barcelona, també vinculada amb Catalunya Ràdio, una emissora en què l’escriptor va treballar des de bon començament.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor